İsrail’in Şam’da İran’a yönelik saldırısına tepkiler

İsrail pazartesi günü öğleden sonra Şam’ın Mezze mahallesindeki İran konsolosluk binasını hedef aldı.

SANA muhabiri saldırının binada büyük yıkıma ve komşu binalarda hasara yol açtığını söyledi. Ordu hava savunması İsrail’in fırlattığı bazı füzeleri geri püskürttü.

Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada saldırıda Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün üst düzey komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi ve yardımcısı General Muhammed Hadi Hacriahimi’nin da arasında bulunduğu 7 kişinin öldürüldüğü belirtildi. Zahedi 2016 yılına kadar Lübnan ve Suriye’deki Kudüs Gücü’nün lideriydi.

İran’ın Suriye Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, saldırıda yaralanmadığını belirterek Tahran’ın tepkisinin ‘kararlı’ olacağını söyledi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan saldırıyı ‘tüm uluslararası yükümlülüklerin ve sözleşmelerin ihlali’ olarak nitelendirdi ve İsrail’i suçladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Naser Kenani de yaptığı ayrı bir açıklamada İran’ın ‘tepki gösterme hakkını saklı tuttuğunu ve tepkinin türüne ve saldırganın cezalandırılmasına karar vereceğini’ söyledi.

İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu saldırının ‘Birleşmiş Milletler Tüzüğünün, uluslararası hukukun ve diplomatik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığına ilişkin temel ilkenin açık bir ihlali’ olduğunu söyledi.

Saldırının ‘bölgesel barış ve güvenliğe yönelik önemli bir tehdit’ olduğunu söyleyen İran misyonu, BM Güvenlik Konseyini saldırıyı kınamaya çağırdı ve Tahran’ın ‘kararlı bir karşılık verme’ hakkını saklı tuttuğunu söyledi. Protestocular saldırı nedeniyle İsrail’i kınamak üzere Tahran sokaklarına döküldü.

Hizbullah, Rusya ve Suriye’den açıklamalar

Suriye saldırıda masumların da öldüğünü açıkladı. Suriye İçişleri Bakanı ile birlikte saldırı mahallini ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, “Şam’daki İran konsolosluk binasını hedef alan ve çok sayıda masumun ölümüne neden olan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz,” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Suriye’deki İran konsolosluk misyonuna yönelik bu kabul edilemez saldırıyı şiddetle kınıyoruz,” denildi.

Hizbullah da salı günü yaptığı açıklamada, “Bu suç, düşman ceza almadan ve intikam olmadan kesinlikle geçmeyecektir,” dedi. Açıklamada Zahedi’nin ‘Lübnan’daki direnişin çalışmalarını geliştirmek ve ilerletmek için uzun yıllar boyunca destek veren, fedakârlık yapan ve sebat eden ilk kişilerden biri olduğu’ belirtildi.

İran’dan ABD’ye mesaj

İran Dışişleri, Tahran’ın Şam’daki konsolosluk yerleşkesine düzenlenen ve İsrail’in sorumlu tutulduğu saldırı nedeniyle ABD’ye ‘önemli bir mesaj’ gönderdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran Dışişleri Bakanlığının ABD’nin İran’daki diplomatik çıkarlarını temsil eden İsviçre elçisini çağırarak İsrail’in destekçisi olarak ‘Amerikan hükümetinin sorumluluğunu’ vurguladığını yazdı.

Üç saat sonra da olayı, daha önce İran ile ABD arasında arabuluculuk yapmış olan Umman’daki mevkidaşıyla telefonda görüştü. İran’ın en üst düzey güvenlik organı da olayı görüşmek üzere gece geç saatlerde bir toplantı yaptı. Yapılan açıklamada Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin ayrıntıya girmeden ‘uygun kararlar’ aldığı belirtildi.

Bu arada ABD’de Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada Washington’un ‘bölgede gerilimi tırmandıracak ya da çatışmaların artmasına neden olacak her şeyden endişe duyduğunu’ söyledi. Saldırı sorulduğunda bir İsrail askeri sözcüsü gazetecilere, “Yabancı medyada yer alan haberler hakkında yorum yapmıyoruz,” dedi. New York Times ise ismi açıklanmayan dört İsrailli yetkilinin saldırıdan İsrail’in sorumlu olduğunu kabul ettiğini aktardı.