Kızıldeniz gemi filosunun yarısı rota değiştirdi

Yeni endüstri verilerine göre, düzenli olarak Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’ndan geçen konteyner gemisi filosunun yarısı, saldırı tehdidi nedeniyle rotadan kaçınıyor.

Bloomberg’in aktardığına göre, veriler toplam 4,3 milyon konteyner taşıma kapasitesine sahip 299 geminin rotasını değiştirdiğini veya rotasını değiştirdiğini gösteriyor. Bu, bir hafta öncesine göre sayının yaklaşık iki katı ve küresel kapasitenin yaklaşık %18’ine denk geliyor.

Verileri derleyen Flexport’a göre, Afrika’dan geçen güzergahlar, Asya ve Avrupa arasındaki Süveyş Kanalı kısayolunu kullanmaktan %25 daha uzun sürebilir. Bu yolculuklar daha maliyetli ve daha uzun yolculuklar devam ederse spor ayakkabılardan yiyeceğe ve yağa kadar her şeyde tüketiciler için daha yüksek fiyatlara yol açabilir.

Bazı gemiler rotayı kullanmaya devam ederken Gazze savaşındaki ‘tarafsızlıklarını’ göstermeye çalışıyor. TankerTrackers.com ve Bloomberg tarafından derlenen gemi izleme verilerine göre, iki konteyner gemisi ve bir petrol tankeri olmak üzere üç gemi şu anda su yolundan geçiyor ve İsrail ile hiçbir temasları olmadığının sinyalini veriyor. Üçü de daha önce Rusya’ya çağrıda bulunmuştu.