ABD Yemen ve Kızıldeniz için Çin’den yardım istedi

ABD, Çin’den İran’ı, Kızıldeniz’deki gemilere saldıran Yemen direnişini ‘dizginlemeye çağırmasını’ istedi.

Financial Times’ta yer alan habere göre, yetkililer son üç ay içinde konuyu üst düzey Çinli yetkililerle defalarca gündeme getirdiler ve onlardan İran’a, 7 Ekim’de başlayan Gazze savaşının ardından Ortadoğu’daki gerilimleri alevlendirmemesi için bir uyarı iletmelerini istediler.

ABD’li yetkililere göre, ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ve yardımcısı Jon Finer, bu ay Washington’da Çin Komünist Partisi’nin uluslararası departmanı başkanı Liu Jianchao ile yaptığı toplantılarda konuyu tartıştılar. Bir dışişleri bakanlığı yetkilisi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da bunu gündeme getirdiğini söyledi.

Ancak ABD’li yetkililer, Çin’in Husileri ‘dizginlemek’ için İran’a herhangi bir baskı yaptığına dair çok az kanıt olduğunu, Pekin’in geçen hafta yayınladığı ve küresel ticaret için kritik bir nakliye rotası olan Kızıldeniz’den geçen gemilerin güvenli geçişini sağlamak için ‘ilgili tarafları’ çağıran ılımlı bir açıklamanın ötesinde bir hamle olmadığını söyledi.

Bir yetkili, ABD’nin İran’ın tutumu ve Yemen’den gelen saldırılar konularını Pekin’e taşımaya devam edeceğini, fakat Çin’in tutumunun değişeceği konusunda özellikle iyimser olmadığını söyledi.

Başka bir ABD’li yetkili, Çin’in konuyla ilgilendiğine dair ‘bazı işaretler’ olduğunu, fakat bunun önemli olmadığını söyledi. Yetkili, “Ne yaptıklarını ya da bunların ne gibi bir etkisi olduğunu abartmak istemem,” dedi.