Birleşik Krallık Yemen’deki askeri varlığını genişletiyor

Yemenli medya kuruluşu Al-Khabar al-Yemeni’nin 21 Ağustos tarihli haberine göre Birleşik Krallık, ülkenin enerji zengini bölgelerine daha fazla erişim sağlamak amacıyla Yemen’deki askeri varlığını genişletmeyi planlıyor.

The Cradle’ın aktardığına göre, “Pazartesi günü İngiltere, Yemen’in doğusundaki askeri konuşlanmasını genişletmek için hazırlıklara başladı,” diye yazan gazete, haberini Şabva vilayeti valisi Avad ibnü’l Vezir el-Avlaki’nin ofisinden kaynaklara dayandırdı. Kaynaklar, İngiltere’nin Yemen Büyükelçisi Richard Oppenheim ve bazı elçilik çalışanlarının Evlaki ile ‘İngiliz birliklerinin bir dizi petrol bölgesinde konuşlanmasına izin verilmesini görüşmek üzere’ sanal bir toplantı yaptığını söyledi. Evlaki, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşıyor.

Habere göre, “İngiliz Büyükelçi bu hamleyi BAE’nin [ve Yemen’deki vekillerinin] El Kaide tehdidiyle karşı karşıya olan vilayette güvenlik ve istikrarı sağlama konusunda elini güçlendirmek olarak gerekçelendirdi.”

Habere göre İngiliz özel kuvvetleri, Evlaki ile Birleşik Krallık Büyükelçisi arasındaki telefon görüşmesinden birkaç gün önce Hadramut petrol sahasindeki Gail Bavazir direktörlüğünde konuşlandırıldı.

İngiliz özel kuvvetlerinin BAE askeri birlikleri ve onlara sadık paralı asker grupları tarafından ‘güvence altına alındığı’ bildiriliyor. Londra’nın bu son hamlelerinin arkasında tam olarak ne olduğu belirsiz.

Haberde bu hamlelerin ‘olası barış anlaşmalarında kazanım elde etme girişimlerinin bir parçası mı yoksa ayrılık çağrısı yapan grupları desteklemek için BAE ile yapılan bir anlaşmanın parçası mı olduğu’ konusunda spekülasyonlar yapılıyor.

Al-Khabar al-Yemeni ayrıca İngiltere’nin eylemlerinin BAE destekli ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (STC) ve İsrailli yetkililer arasında Londra merkezli bir ‘normalleşme konferansı’ düzenlemesiyle aynı zamana denk geldiğini söyledi.