Riyad’da Gazze görüşmeleri: ABD, Britanya ve Arap ülkeleri katılacak

Bloomberg’in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden aktardığına göre, Suudi Arabistan pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın de aralarında bulunduğu yabancı yetkililerle Gazze’nin geleceğini görüşmek üzere bir toplantıya ev sahipliği yapmayı planlıyor.

Riyad’daki görüşmelere Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron’ın yanı sıra Avrupa Birliği, Ürdün, Mısır, Katar ve Filistin Yönetimi’nden üst düzey yetkililerin de katılabileceği belirtiliyor. Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkileri bulunmayan İsrail ve Hamas’tan yetkililerin toplantıya katılmayacağı ileri sürülüyor.

Bilgi veren kişilerden biri toplantıyı somut sonuçlar elde etmekten ziyade taraflar arasında ilk görüşmeler için tasarlanmış bir kriz toplantısı olarak tanımladı.

Bloomberg’in haberine göre Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, İsrail’in Filistin devletine ilişkin müzakereleri kabul etmesi halinde Gazze’nin yeniden inşasını finanse etmeye hazır olduklarının sinyalini verdi. Plan ABD Başkanı Joe Biden tarafından da destekleniyor.