Suudi Arabistan, Çin ile 1,33 milyar dolar değerinde anlaşma imzaladı

Suudi Arabistan ve Çin temsilcileri 16 Ağustos’ta Pekin’in ev sahipliğinde düzenlenen Suudi-Çin İş Forumu çerçevesinde 1,33 milyar dolar değerinde çeşitli konut ve altyapı anlaşmaları imzaladı.

Çarşamba günkü foruma başkanlık eden Suudi Belediye ve Köy İşleri ve İskan Bakanı Macid el-Hogail attığı bir tweette, “Suudi tarafı ile Çinli şirketler arasında altyapı ve finansman alanlarında toplam 12 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı,” dedi.

İlgili şirketlerin isimleri kamuoyuna açıklanmasa da Suudi hükümetinden yapılan bir basın açıklamasında Hogail’in, ‘Suudi Arabistan’da inşaat ve yeşil konut teknolojisi’ konularını görüşmek üzere Çin devletine ait yatırım holdingi CITIC’nin temsilcileriyle bir araya geldiği belirtildi.

Suudi Basın Ajansı (SPA) Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Bu ortaklıklar, beşi gayrimenkul geliştirmeye odaklanmış olmak üzere kilit alanlarda ilerlemeleri teşvik edecek ve Krallık ile Çin’in karşılıklı büyümesi için umut verici bir yörüngeye işaret ediyor,” dedi.

Forumda yaptığı konuşmada Hogail, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Aralık ayında Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaretin öncülük ettiği zirveler de dahil olmak üzere son dönemde elde edilen bazı başarılardan bahsederken Riyad’ın ‘Çin ile ortaklığını geliştirmeye olan bağlılığını’ vurguladı.

Hogail, “17 Suudi şehrinde 150 milyon metrekarenin üzerinde bir alanı kapsayan ve [26,66 milyar dolar] değerinde 300.000’den fazla konutun inşa edilmesiyle, krallık önemli yatırım fırsatları barındırıyor,” dedi.