Bafel Talabani, Moskova’da Sergey Lavrov ile görüştü

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafel Talabani, Moskova’ya yaptığı ziyarette Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede taraflar, Irak’ın Kürt özerk bölgesiyle ‘çeşitlendirilmiş ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin’ geliştirilmesi de dâhil olmak üzere, Rusya ile Irak arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin daha da güçlendirilmesi konularını ele aldılar.

Açıklamada şunlar denildi: “Yetkililer, Irak Kürdistanı ve bir bütün olarak Irak’taki duruma odaklanarak Ortadoğu’daki ilgili meseleler hakkında ayrıntılı görüş alışverişinde bulundular. Her iki taraf da Irak Cumhuriyeti’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün sağlanması, anayasasına saygı gösterilmesi ve bu çok etnik gruplu devletin dış aktörler arasında hesaplaşma ve çatışma alanına dönüşmesinin önlenmesi çabalarına desteklerini yineledi.”

Aynı gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da Bafel Talabani ile Dışişleri Bakanlığında kapsamlı istişarelerde bulundu.

TASS’ta yer alan habere göre ise görüşmede Lavrov, Irak’ın üçüncü ülkeler arasında bir çatışma sahnesine dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Yakın zamanda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Süleymaniye’deki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) liderliği ve onu oluşturan ekibin PKK ile olan ilişkileri, samimiyeti bizim için bir problem olmanın ötesinde artık ulusal bir güvenlik tehdidi olmuştur,” demişti.