Libya’daki çatışmalarda en az 27 kişi öldü

Libya’nın güney başkenti Trablus’ta iki güçlü silahlı grup arasında çıkan çatışmalarda en az 27 kişinin öldüğü, 106 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Çatışmalar Pazartesi günü ‘444 Tugayı’nın komutanı Mahmud Hamza’nın Trablus’un Mitiga havaalanından geçmeye çalışırken gözaltına alınmasının ardından başladı. Hamza, havaalanını kontrol eden rakip grup ‘Özel Caydırıcı Güç’ tarafından yakalandı. Gözaltına alınma nedeni henüz bilinmiyor.

Devlet haber ajansı LANA’nın bildirdiğine göre, Hamza’nın tarafsız bir tarafa devredilmesi için BM tarafından tanınan Ulusal Birlik Hükümeti ile varılan anlaşmanın ardından çatışmalar Salı günü geç saatlerde sona erdi.

LANA’ya göre anlaşma Trablus’taki tüm askeri operasyonların durdurulmasını, askeri birliklerin kışlalarına dönmesini, kamu ve özel mülkiyete verilen zararın tespit edilmesini ve Ulusal Birlik Hükümetinin tazminat ödemesini kapsıyor.

Libya’daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu (UNSMIL) Salı günü yaptığı açıklamada, ‘dünden bu yana Trablus’ta meydana gelen güvenlik olaylarını ve gelişmeleri ve bunların sivil halk üzerindeki etkilerini yakından izlediğini’ belirtti.