Libya’da Serrac’a yönelik ‘darbe girişimi’ iddiası: İçişleri Bakanı görevden alındı

Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), İçişleri Bakanı Fethi Başağa’yı görevden alarak hakkında soruşturma başlattı.

Libya medyasında yer alan iddialara göre İçişleri Bakanı Fethi Başağa, İhvan (Müslüman Kardeşler) örgütünün de desteği ile Serrac’ı devirme planları içerisindeydi.

UMH’nin başındaki Fayez Serrac, Başkanlık Konseyi kararı çıkartarak Fethi Başağa’yı görevden aldı.

İddiaya göre darbeden haberdar olan Serrac, görevden alma kararının ardından Trablus kentinin güvenliğini, Başağa’ya bağlı güçlerden alarak başka bir isme verdi. Başağa’ya soruşturma için 72 saat mühlet verildi.

Birçok iddianın dolaştığı Arap medyasına göre İçişleri Bakanı Başağa, Serrac’dan habersiz bir şekilde Türkiye’yi ziyaret etti. Serrac’ın bu ziyaretten dolayı öfkelendiği ve ekibini toplayarak bu kararı aldığı aktarılıyor.

Bu sırada Misrata kentinin Başağa’nın ve ona bağlı güçlerin kalesi olduğu ve Başağa’yı desteklemek üzere Libyalıların Misrata’da sokağa çıktığı bildiriliyor.

Başağa, gece yarısından sonra yaptığı yazılı açıklamada ‘meşruiyetin kaynağı Libya halkıdır’ diyerek soruşturmayı ancak canlı yayınlanacak bir oturumda kabul edebileceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Başağa’nın, Serrac’ın göstericilere yönelik şiddet kullanma talimatlarını geri çevirdiği ve göstericilerden yana tutum aldığı biliniyor.

Libya’da, UMH karşıtı gösteriler Trablus kentinden Misrata’ya yayılmıştı. Göstericilerin çıktığı meydanlarda elektrikler kesilmişti.

Göstericilerin en öncelikli talebi, ağırlaşan hayat şartlarının düzeltilmesiydi.

Libya’da göstericiler, Türkiye’nin desteklediği hükümetin başındaki Serrac’ın evine girmeye çalışmış, Serrac, askeri liderleri ve yetkilileri toplayıp sokağa çıkış yasağını uzatma kararı aldırmıştı.

Al-Arabiya kanalının iddiasına göre Başağa, Serrac’dan habersiz bir şekilde Türkiye’de bulunuyor.