Suudi Arabistan Filistin’e ilk büyükelçisini atadı

Suudi Arabistan 12 Ağustos’ta Filistin’e ilk büyükelçisini atadı. Atama, İsrail ile krallık arasında normalleşmeye yönelik ABD destekli yeni bir girişimin ardından geldi.

WAFA haber ajansının bildirdiğine göre, yeni atanan Büyükelçi Nayif el-Sudairi, güven mektubunu Filistin Yönetimi Başkanı’nın danışmanı Mecdi el-Halidi’ye teslim etti. Atama nedeniyle Ürdün’deki Filistin Büyükelçiliğinde bir tören düzenlendi.

Sudairi aynı zamanda Krallığın Ürdün Büyükelçisi. Elçi, Suudi Arabistan’ın Filistin Devleti nezdindeki Mukim Olmayan Büyükelçisi ve Başkonsolosu olarak görevlerini sürdürecek. 

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, “Kararın zamanlaması kardeş Suudi Arabistan Krallığı’nın Filistin davasına olan ilgisini yansıtıyor.”

Jerusalem Post gazetesi dün (13 Ağustos), Suudi-İsrail normalleşme anlaşmasının yapılmakta olduğuna dair söylentilerin arttığı bir döneme denk gelen bu hamlenin, ‘ABD tarafından tasarlanmış daha büyük bir planın parçası olabileceği endişesini dile getirenler’ olduğunu yazdı.

Bununla birlikte Suudilerin kararı İsrail’de ‘hayal kırıklığına’ yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen İbrani medyasına verdiği demeçte Kudüs’ü kastederek, “İsrail, Suudi Arabistan’ın kendi kontrolü ya da egemenliği altındaki topraklarda herhangi bir temsilcilik açmasına izin vermeyecektir,” dedi.

Cohen, “Suudiler Filistinlilere onları unutmadıkları mesajını vermek istiyor, ancak İsrail bu vizyona katılmadığı için ülkelerin konsolosluk açmasına izin vermeyecek… Suudi tarafı bu konuda İsrail ile koordinasyon sağlamadı, bu da Tel Aviv’i krallığın herhangi bir diplomatik temsilcilik açmasına izin vermemeye sevk ediyor,” diye ekledi.

Cohen, ABD destekli Suudi-İsrail normalleşme görüşmelerinde Filistin’in ‘ana mesele’ olmadığını da söyledi. “Nihayetinde önemli olan çıkarlardır. Suudi Arabistan’ın da en az İsrail kadar bir anlaşmadan çıkarı var,” diyen Cohen, “Bu karmaşık ama mümkün,” dedi.

ABD ve İsrail medyasında yer alan haberlere göre Suudi Arabistan, ABD destekli bir nükleer program, ABD ile bir saldırı durumunda Washington’u kendisini savunmak zorunda bırakacak bir savunma anlaşması ve daha gelişmiş ABD silahları satın alabilmesi koşuluyla İsrail ile normalleşme anlaşması için ABD destekli bir yol haritasını kabul etti.