Nasrallah: Artık direniş de İsrail’i ‘taş devrine’ yollayabilir

Temmuz Savaşı’nın 17. yıldönümünde yapılan bir etkinlikte konuşan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail’den Lübnan’a ve örgütüne yönelik gelen tehditlere cevap verdi.

Nasrallah, İsrail’in Lübnan’a yönelik tehditlerine cevap verdiği konuşmasında, Hizbullah’ın istediği takdirde İsrail’i ‘taş devrine geri döndürebileceğini’ söyledi.

Nasrallah şöyle konuştu: “İsrail’in Lübnan’ı taş devrine geri döndürme kapasitesine sahip olduğunu inkar edemeyiz. Sahip oldukları hava kuvvetleri, füzeleri, topları ve ABD desteğiyle bunu yapabilirler. Fakat bu yeni bir şey değil… Yeni olan Lübnan’ın neler yapabileceği… Direnişin neler yapabileceği. İsrail yönetiminin çok iyi bildiği ama medyada dikkatini dağıtmaya çalıştığı şey de budur.”

Nasrallah’ın uyarısı, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın bir süre önce İsrail’in Lübnan’ın ‘her santimini’ vurmaktan ve onu ‘taş devrine’ döndürmekten çekinmeyeceği yönündeki tehditlerine yanıt olarak geldi.

Nasrallah, halen İsrail işgali altında bulunan Şebaa Çiftlikleri, Kfar Şuba tepeleri ve Ghajar kasabasına atıfta bulunarak, “Direniş, işgal altındaki sınır noktalarının geri kalanını restore edecek,” dedi.

Nasrallah konuşmasında Lübnan ordusunu överek, ordunun ‘istedikleri gibi’ hareket etmesini isteyenlere aldırmaksızın, ordudan ‘güvenlik, barış ve istikrarın garantörü’ olarak bahsetti. Ayrıca İsrail’in şu anda 2006’da olduğundan daha zayıf, Hizbullah ve ‘Direniş Ekseni’nin ise ‘çok daha güçlü’ olduğunu ileri sürdü ve “Düşman saldırmaktan ve inisiyatifi ele almaktan savunma pozisyonuna geçti,” iddiasında bulundu. 

Hizbullah lideri ayrıca 2006 savaşından sonra başarı ve başarısızlıklarını değerlendirmek üzere kurulan İsrail askeri komitesi Winograd Komisyonunun ulaştığı sonuçları da ele aldı. Nasrallah’a göre bu komitenin sonuçları İsrail’in 2006’daki ‘yenilgisini şüpheye yer bırakmayacak şekilde’ kanıtlıyor.

İsrail ordusunun geçen yıl Mayıs ayında yaptığı bir değerlendirmeye göre Hizbullah’la yapılacak bir savaşta ilk dokuz günde 300 İsrailli ölecek ve İsrail’e günde yaklaşık 1.500 füze düşecekti. Değerlendirme, 2006 savaşı sırasında Hizbullah’ın elindeki İsrail askeri hedeflerinin sayısının 287 olduğunu, bugün ise İsrail’in bu sayının binlerce olduğunu tahmin ettiğini ve direniş grubunun haftada yüzlerce hedefi vurabildiğini de ekledi.