Lübnan, Hizbullah’ı güney sınırından uzaklaştırma taleplerini reddetti

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Hizbullah’ı Litani Nehri’nin kuzeyine itmek isteyen İsrail ve uluslararası talepleri reddettiğini dile getirerek, Beyrut’un sınır ötesi çatışmayı çözmek için ‘kısmi çözümler’ kabul etmeyeceğini söyledi.  

Buhabib, Nida el-Vatan ile yaptığı röportajda, “Batılı ülkeler, Hizbullah’ın Litani’nin yaklaşık sekiz ila on kilometre kuzeyinde geri çekilmesini talep ediyor. Bu, Lübnan’ın reddettiği bir formül. [Beyrut], arzu edilen barışı getirmeyen ve istikrarı sağlamayan, ancak savaşın tekrar tekrar yenilenmesine yol açacak ‘kısmi çözümleri’ kabul etmeyecektir,” dedi.

Bunun yerine bakan, ‘BM Kararı 1701’in kapsamlı bir şekilde uygulanması’ çağrısında bulundu. 1701 sayılı BM Kararı, 2006 İsrail-Hizbullah savaşının ardından, diğer şeylerin yanı sıra, BM tarafından 2000 yılında çizilen bir sınır olan Mavi Hat’a saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor.  

Lübnan’ın Şebaa Çiftlikleri ve Kfarşuba Tepeleri’nin kurtarılmasıyla ilgili taleplerini dile getiren Buhabib, “Batılı ülkelerin bazı dışişleri bakanlarından duyduğumuz, İsrail’in bu çekilme konusunda oralı olmadığıydı ve cevabımız, Lübnan’ın İsrail ile olan tüm sınır sorunlarına yalnızca tam bir çözümü kabul edeceği yönündeydi. Yarım çözümler işe yaramıyor ve [kabul edilmeyecek],” dedi.

Buhabib ayrıca, İsrail’in 2006’dan bu yana 30.000’i aşan hava, kara ve deniz ihlallerini durdurmasının da olası bir anlaşmanın bir parçası olmasını talep etti.