El Ahbar: ABD, Deyrizor’da aşiret ordusu kurarken Türkiye ile koordinasyon halinde

Lübnan’dan yayın yapan El Ahbar gazetesinde geçen hafta yayınlanan bir değerlendirme, Ankara’nın seçimlerden ve Vilnius’taki NATO zirvesinden sonra batı ile ilişkilerini yenilemesine odaklanıyor.

El Ahbar’a göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en önemli pozisyon değişikliği, Ukrayna’nın NATO’ya katılmasını desteklemesi ve İsveç’in bu askeri ittifaka üyeliğini teyit etmesinin yanı sıra, Azov grubunun beş liderini Kiev’e teslim etmesi oldu.

Habere göre ABD, Fırat’ın doğusunda Arap aşiretlerinden oluşan bir ordu kurmak ve bu ordunun faaliyetlerini Deyrizor ile Suriye ve Irak’ın sınır bölgelerine yaymak hedefinde.

ABD’nin bu çabalarını ‘Türkiye ile koordinasyon içinde yürüttüğünü’ kaydeden El Ahbar, bu durumun Washington’un Ankara ile yaptığı ‘anlaşma’ çerçevesinde YPG/SDG’nin varlığını azaltmaya istekli olduğunu gösterdiğini öne sürüyor. Gazete, NATO kapsamında bir ‘Terörle Mücadele Koordinasyon Merkezi’ kurma konusundaki anlaşmayı da bunun bir parçası olarak görüyor.

Yakın zamanda ABD destekli Deyrizor Askeri Konseyi’nin SGD ile yaşadığı sürtüşmelerin Washington’un onayı ile başladığı da iddialar arasında.