‘Normalleşmenin ardından Türkiye, Mısır’a Bayraktar satabilir’

Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile devrilmesinin ardından bozulan Mısır-Türkiye ilişkileri, iki hükümetin karşılıklı adımlarıyla birlikte ‘normalleşme’ aşamasına geçti.

Forbes’ta yer alan makalede, kısa süren Mursi iktidarında, Kahire’nin Ankara’dan 10 Anka askeri İHA’sı satın almak istediği ama darbe nedeniyle bu sürecin akamete uğradığı belirtiliyor.

Forbes, normalleşme ile birlikte Mısır’ın Türkyie’den SİHA alabileceğini yazıyor.

Türkiye’nin 2021 yılında Etiyopya’ya TB2 insansız hava aracı sattığını hatırlatan makale, bu alışverişin o dönem Mısır’la ilişkileri düzeltmeye yönelik erken girişimleri neredeyse rayından çıkardığını söylüyor.

Ankara’nın Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) anlaşmazlığında tarafsızlığını göstermek amacıyla Kahire’ye TB2 veya ihraç edebileceği diğer insansız hava araçlarını teklif edebileceği belirtiliyor.

Mısır kendi insansız hava aracı sanayisini geliştirmek istiyor ve önemli teknoloji transferlerini içerebilecek ortak üretime ilgi duyabilir.

Yazıda, Türkiye ile arası bir zamanlar kötü olan Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) de normalleşme ile birlikte Türk savunma sanayisi ürünlerine ilgisinin arttığı vurgulanıyor. Emirlikler, 2021 yılından bu yana toplam değeri 2 milyar doları bulan 120 TB2 sipariş etti.

Yerel üretim için BAE topraklarında bir Baykar fabrikası kurulmasından da söz ediliyor.

Forbes, bu gelişmeler nedeniyle Kahire’nin de Ankara’dan SİHA sipariş edebileceğini düşünüyor.