Mısır Dışişleri Bakanı: Sisi ve Erdoğan’ı bir araya getirecek zirve düzenleyeceğiz

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, Perşembe günü Ankara’da Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Mısır ve Türkiye’nin diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için bir takvim üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Şükrü, Çavuşoğlu ile ikili ilişkileri ve bu ilişkilerin gelişmesinin önündeki engelleri aşma yollarını ele aldıklarını belirtti.

Çavuşoğlu ise Mısır ile yapılan görüşmelerde büyükelçi atamaları konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Mısır ile karşılıklı büyükelçi atamalarına ilişkin takvimin yakında açıklanacağını,” söyledi.

Şukri, “Mısır-Türkiye ilişkilerinin ivme kazanan gelişiminin, Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesine yönelik siyasi iradenin varlığını yansıttığını,” kaydetti.

Şukri, yakın gelecekte her iki cumhurbaşkanını bir araya getirecek bir zirve düzenleneceğini ve bu zirve için hazırlıkların sürdüğünü de sözlerine ekledi.

El Ahram’da yer alan habere göre, Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu-Zeyd Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Ziyaretin amacı ilişkilerin normalleştirilmesi için Kahire’de başlatılan görüşmelere devam etmektir,” dedi.

Ebu-Zeyd BAE televizyonu Al-Mashhad’a verdiği mülakatta da amacın ‘iki ülke arasında büyükelçilerin atanması için net bir yol haritası oluşturmak ve bu konuda bir zaman çizelgesi belirlemek’ olduğunu belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce verdiği bir mülakatta, Türk hükümetinin Mısır ile özellikle ekonomi alanındaki ortak ilişkilerini geliştirme arzusunu dile getirmişti. Bakan, enerji alanında Mısır-Türkiye ilişkilerinin hızla geliştiğini belirtmişti.

Şubat ayı ortasında, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, Mısır’da faaliyet gösteren ya da ülkede yeni yatırımlar yapmayı planlayan Türk şirketlerinin temsilcilerinden oluşan 14 kişilik bir heyetle bir araya gelmişti.

Başbakan Madbuli o dönem yaptığı açıklamada, ‘Mısır ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin önemini vurgulamaya yönelik bir adım olması nedeniyle toplantının mesajının açık ve önemli olduğunu’ söylemişti.

Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Atilla Yenigün’ün verdiği son rakamlara göre şu anda Mısır’da 2 milyar Mısır Lirası yatırım hacmiyle 200 Türk şirketi faaliyet gösteriyor.

Bakan Çavuşoğlu da başta turizm şirketleri olmak üzere Türk şirketlerini Mısır’da yatırım yapmaya teşvik edeceklerini söylemiş ve hükümetinin iki ülke arasındaki ticari alışverişi 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini kaydetmişti.

Libya konusuna da değinen Türk Dışişleri Bakanı, Mısır ve Türkiye’nin Libya’nın birliğini ve egemenliğini korumaya büyük ilgi duyduğunu belirtti. Bakan, her iki ülkenin de daha önce birbirlerinin Libya’ya ilişkin niyetleri konusunda şüpheleri olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, “Ancak diyaloğumuzdan sonra aynı hedefleri istediğimizi anladık,” dedi.

Çavuşoğlu ayrıca Türkiye’nin birleşik Libya silahlı kuvvetleri birliklerini eğitmeye hazır olduğunu da açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Mısır ve Türkiye’nin, Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve tüm yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Türk Dışişleri Bakanı ise, Ankara’nın terörle mücadele çabalarının Suriye’deki bölünmeleri sona erdirmek ve terörün Türkiye’ye yayılmasını önlemek anlamına geldiğini savundu.