Pentagon belgelerinde Suudi-Husi görüşmeleri

ABD’de 21 yaşında hava muhafızı Jack Dougles Teixeira tarafından internete sızdırılan Pentagon belgelerinde Suudi Arabistan ile Yemen arasındaki ateşkes görüşmelerine ilişkin Amerikan istihbaratı ortaya çıktı.

‘Husi Sözcüsü Suudi Müzakere Pozisyonları Hakkında Güncelleme Aldı’ başlıklı ‘Çok Gizli’ belge, Yemen’deki kamu sektörü ücretleri konusunda taraflar arasındaki müzakereleri anlatıyor.

The Intercept’te yer alan habere göre, Çin arabuluculuğunda İran ile Suudi Arabistan arasında başlayan yumuşama ile birlikte, Amerikan istihbarat belgesinde ‘ihtilaf’ olarak görülen başlıklar Yemen’deki taraflar arasında çözüme kavuşmaya başladı.

Husilerin, Suudilerin ordu ve güvenlik çalışanları da dahil olmak üzere kamu sektörü ücretlerini ödemesi yönündeki talepleri, Biden yönetimi tarafından ‘haddini aşan bir talep’ olarak değerlendiriliyordu.

ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, geçen Ekim ayında yaptığı açıklamada Husilerin bu talebini ‘maksimalist’ olarak nitelendirmişti.

Fakat Çin’in aracılık ettiği uzlaşmanın ardından taraflar bu konuda anlaştı. The Intercept’in yorumuna göre, “Mesele anlaşmanın imkansız olması değil, ABD’nin bunu istememesiydi.”

Belgeye göre Şubat ayı ortalarında Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed bin Said El Cabir, Husi sözcüsü Muhammed Abdülselam’ı Riyad’ın müzakere pozisyonu konusunda özel olarak bilgilendirdi.

Büyükelçi, Yemen kamu sektörü çalışanlarına aşamalı olarak ödeme yapılması ve tüm çalışanlara ödeme yapılmadan önce bağımsız bir organın yaklaşık on yıllık kamu çalışanları listesini değerlendirmesine izin verilmesi olmak üzere iki seçenek ortaya koydu.

Belgede Husilerin maaş ödemeleri konusunda ‘güçlü’ bir talepte bulunma ihtimaline atıfta bulunularak ‘Husi istihbarat kaynağı, Husilerin ‘güçlü bir açıklama’ yapması halinde bunun Suudiler üzerindeki baskıyı artıracağını, zira Suudilerin müzakereleri uzatma ve kesin taahhütlerde bulunmaktan kaçınma niyetinde olduğunu değerlendirdi,” deniliyor.