ABD kuzeyde olduğu gibi Suriye güneyinde de hareketli: ABD, Fransa, İngiltere ve Suriye muhalefeti üst düzey toplandı

Amerikan heyetleri aynı anda Türkiye ve Suriye kuzeyinde taraflarla ‘Güvenli Bölge’ konulu görüşmeler gerçekleştirirken Suriye güneyinde de hareketliliğini arttırdı.

Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan Suriye muhalefetinden bir kaynak, Ürdün’ün başkenti Amman’da Amerikan, Fransız ve İngiliz üst düzey isimler ile Suriye muhalefeti arasında toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.

Kaynağa göre toplantının esas gündemi İran’ın Suriye’den nasıl çıkarılacağı. Çoğunluklu olarak Halep ve Deyr Zor’dan muhalif isimlerin katıldığı toplantıda Amerikalı yetkililer, sahadan askeri rapor talep etti.

İran’a yakın güçlerin ve Hizbullah birliklerinin sahadaki varlığı toplantının esas gündemiydi. Bu güçlere karşı gerekirse askeri eylem içerisine girebileceklerini belirten Amerikan yetkili, Suriye içlerinden rapor talep etti.

SDF’ye bağlı Deyr Zor Askeri Meclisi lideri: İran işgal güçlerine karşı savaşacağız

Öte yandan SDF’ye bağlı Deyr Zor Askeri Meclisinin lideri Ahmad Hula, bölgede bulunan İran’a yakın güçlerin Suriye hükümetine bağlı güçlerle birlikte ‘işgalci’ güçler olduğunu ve bu güçlere karşı savaşacaklarını söyledi.

Geçen ay içerisinde Suudi Bakan Tamer Subhan’ın bir heyetle birlikte gezdiği Deyr Zor’da, İran’ın Suriye’den çıkışı için savaşacak Araplardan oluşan bir gücün yaratılmaya çalıştığı aktarılıyor.

Arap gücü için SDF ile sorunlar yaşayan Deyr Zor aşiretleri düşünülüyor. SDF yetkilileri ile aşiretler arasındaki ilişkileri geliştirmek üzere bölgeyi ziyaret eden ve SDF’ye askeri yardımlar gerçekleştiren Suudi Bakan Tamer Subhan’ın öncelik verdiği konunun İran’a karşı savaş olduğu bildiriliyor. (Akhbar)