Ses kaydı sızdırıldı: ‘Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetlerinin arkasında BAE var’

Sudan istihbaratının eski başkanı Kemal Abdül Maruf’a atfedilen ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) Sudan’daki son olayların arkasında olmakla suçlayan bir kayıt dolaşıma sokuldu.

İddiaya göre, ordunun yerine ‘Hemedti’ olarak bilinen Mohamed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Güçlerini (RSF) geçirmek amacıyla Abu Dabi’de bir ‘komuta merkezi’ kuruldu.

Ses kaydında, medya kuruluşlarının Sudan Genelkurmay Başkanı General Kemal Abdül Maruf olduğu iddia edilen kişi, Sudan’daki ilk değişimin ‘sistemin içinden, Körfez’deki deve çobanı ülkelerden ve Avrupa’da aktivist olduklarını iddia eden ama aslında siyasi tüccar olan bazı gezgin kişilere bel bağlayan yabancı ülkelerden gelen masonik bir komplo’ ile başladığını ileri sürüyor.

Ses kaydı, “Değişim programlarını açıkladıktan ve mesele onlar için içinden çıkılmaz bir hal aldıktan sonra, mücadele özgürlük, değişim, sol ve komünistlerin aciz savunucuları üzerinden planlama yapmaya kaydı. Ancak emellerine ulaşamayacakları bir noktaya geldiklerinde, zorla değişim aşamasına geçtiler, bir program tasarladılar ve bunu medyada tanıttılar ve isyancı hareketleri istismar etmeye çalıştılar,” diye devam ediyor.

Kayıtta, Hemedti’nin BAE lideri Muhammed Bin Zayed ve bazı finansörlerle görüştüğü ve bu kişilerin güç kullanarak değişimin gerekliliği konusunda hemfikir oldukları da iddia ediliyor.

Hemedti’nin ‘siyaset ya da Sudan hakkında hiçbir şey bilmediğini’ öne süren Maruf, Sudanlı siyasetçi ve Halk Kurtuluş Hareketi’nin (SPLM) önde gelen isimlerinden Yasir Arman’ın onun yanına yerleştirildiğini iddia ediyor.

Maruf’a ait olduğu iddia edilen kayıtta şunlar söyleniyor: 

“Programda havaalanlarının, genel komutanlığın, başkanlık sarayının, radyo ve televizyonun tamamen kontrol altına alınmasından ve ardından Hızlı Destek Güçleri’nin kontrolünün ilan edilmesinden bahsediliyordu.

Bundan sonra karargahı ele geçirmek ve bir hükümet ilan etmek, ardından ordu liderlerini hapse atmak, komutanlığı işgal etmek ve Sudan’daki askeri güçlere ve birliklere kendilerine itaat etmeleri için talimatlar vermek; plan buydu.”

Hemedti güçlerinin ‘tüm Sudan uçaklarının Merowe Havaalanı’nda olduğuna inandıklarını fakat lojistik ve halk desteğinin zayıf olduğu gerçeği karşısında şaşırdıklarını’ ileri süren Maruf, sonrasında bu ortaya çıktıktan sonra ordunun tüm önlemleri aldığını söyledi.

Böyle bir olay için Halife Hafter aracılığıyla Libya’dan kuvvet gönderilmesi gibi bir plan olduğu, fakat Türkiye’nin bu durumda ilgili kuvvetlerin hedef alınacakları uyarısında bulunması üzerine planın durdurulduğu iddia ediliyor.