Arap Birliği Genel Sekreteri: Suriye, birliğe dönüşün eşiğinde

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Geyt, Suriye’nin bu ay sonunda Suudi Arabistan’da yapılacak zirvede örgüte kurucu üye olarak yeniden katılmasını bekliyor.

Şark’ül Avsat’a özel bir mülakat veren Ebul Geyt, Arap devlet başkanlarının 19 Mayıs’ta Riyad’da bir araya gelecek olması nedeniyle Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönmesinin ‘çok muhtemel’ olduğunu söyledi ve yeniden entegrasyonun adım adım gerçekleşeceğini belirtti.

Mısırlı siyasetçi ve diplomat, sürecin incelenmesi için bir dizi toplantı yapılacağını ve üye ülkelerin bu konuda bir anlaşmaya varması halinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın Riyad’daki Arap Birliği zirvesine davet edilebileceğini söyledi.

Bu hafta başında Arap Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarından oluşan bir heyet, Şam’la diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi ve ülkenin Arap dünyasına yeniden entegre edilmesinin yollarını araştırmak üzere Ürdün’de Suriyeli mevkidaşlarıyla bir araya gelmişti.

Ürdün’den açıklama

Suriye’nin Arap Birliği toplantısına davet edilmesine şu anda Katar, Kuveyt ve Ürdün’ün itiraz ettiği belirtiliyor. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi yaptığı açıklamada, Suriye’nin ‘çok uzun ve zorlu bir süreç’ sonunda Arap Birliği’ne geri dönebileceğini söyledi.

Safadi CNN’e verdiği mülakatta, “Arap Birliği’ne geri dönüş sembolik olacaktır… ancak nihayetinde krizi gerçekten sona erdirebilmemiz için, tüm uluslararası toplumun gemide olduğundan emin olmamız gerekecek, çünkü günün sonunda yaptırımlar, Avrupa yaptırımları, Amerikan yaptırımları var ve yeniden yapılanma için küresel bir çabaya muazzam bir ihtiyaç olacak,” dedi.

Ürdünlü bakan, geri dönüşün ‘12 yıllık çatışmanın ardından yaşanan krizin karmaşıklığı göz önüne alındığında, çok uzun, zor ve zorlu bir sürecin sadece mütevazı bir başlangıcı’ olduğunu da sözlerine ekledi.