SDG’den Deyrizor’daki çatışmalar nedeniyle Şam’a suçlama

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Deyrizor’un doğusunda Deyrizor Askeri Konseyine (DAK) bağlı Arap aşiretleri ile günlerdir süren çatışmaları Suriye yönetiminin körüklediğini ileri sürdü.

ABD müttefiki SDG ile bazı Arap aşiret mensupları arasında, SDG’ye bağlı DAK’ın komutanı Ebu Havle olarak bilinen Ahmed Hbeyl ve dört arkadaşının Haseke’de bir toplantıya davet edilmelerinin ardından tutuklandıkları Pazar gününden bu yana çatışmalar yaşanıyor.

SDG Perşembe günü yaptığı açıklamada isim vermeden Deyrizor’daki silahlı gruplara karşı ‘ek tedbirler aldığını’ söyledi. SDG, “Bu gruplar doğu kırsalında konuşlanan güçlerimize saldırmak için harekete geçtiler. Dün akşam saatlerinde Suriye rejimine bağlı güvenlik birimlerinden, baskı ve bölgenin ileri gelenlerini tehdit etme amaçlarına hizmet eden iç karışıklık çıkarma girişiminde bulunan malzemeler gönderildi,” iddiasında bulundu.

SDG Çarşamba günü yaptığı açıklamada Ebu Havle ve dört arkadaşını görevden aldığını doğruladı ve onları ‘devrime düşman dış oluşumlarla iletişim ve koordinasyon’ da dahil olmak üzere çok sayıda suç ile itham etti. Ebu Havle’nin yerine yardımcısı Ebu Leys Hişam’ın getirildiği bildirildi.

IŞİD’e karşı küresel koalisyon, örgüte karşı mücadelede SDG’ye desteğini bir kez daha teyit ederek son şiddet olaylarının sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Koalisyon açıklamasında, “Bölgesel güvenlik ve istikrarı desteklemek üzere DAEŞ’in kalıcı yenilgisini sağlamak için Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte çalışmaya odaklanmış durumdayız. Bu kritik çalışmadan uzaklaşılması istikrarsızlık yaratır ve IŞİD’in yeniden canlanma riskini artırır,” denildi. 

Koalisyon, “Suriye’nin kuzeydoğusundaki şiddet sona ermeli ve çabalar Suriye’nin kuzeydoğusunda DAEŞ tehdidinden arınmış bir barış ve istikrar yaratmaya geri dönmelidir,” diye ekledi.