Suriyeli Uzman Sputnik’e Açıkladı: İdlib’in kurtarılması kararı alındı, buna yönelik muharebeler aşamalı olacak

Silahlı gruplar ve bunlarla uzlaşı konusunda uzman Suriyeli Ömer Rahmun, İdlib vilayetinin Suriye ordusu tarafından, müttefik Rusya’nın tam desteğiyle kurtarılması kararının fiilen alındığını söyledi.

Emir Aşnas

Rahmun, Sputnik Arapça Servisi’ne verdiği özel röportajda şunları ekledi: “Bendeki bilgilere göre, operasyon başladıktan sonra İdlib vilayetinin geri kalanının kurtarılması iki aydan fazla sürmeyebilir.”

Silahlı gruplarla ilgili işler uzmanı, Türkiye’nin M4 uluslararası karayolunu açmak dahil olmak üzere, Astana, Soçi ve geçen yıl Mart ayında imzalanan Moskova Anlaşmalarındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğine dikkat çekti. Rahmun, Türkiye’nin İdlib’te Rus tarafıyla güvenli bir şekilde ortak devriyeler görevini yürütmede dahi başarısız olduğunu, Türkiye’nin ordusunun nüfuzu altında sayılan alanlarda dahi asgari seviyede korumayı sağlayamaması nedeniyle bu devriyelerin silahlı gruplar tarafından çeşitli saldırılara maruz kaldığını, yanı sıra Erdoğan’ın radikal örgütler ile sözde ılımlı muhalefeti ayrıştırma konusunda da başarılı olamadığını sözlerine ekledi.

Rahmun, “Putin ve Erdoğan’ın son zirvesinde herhangi bir basın toplantısı veya açıklaması yapılmamış olsa da, edindiğimiz bilgiler İdlib’de bir savaşın başlamak üzere olduğunu ve bunun etaplar halinde olacağını gösteriyor” dedi.

Bilindiği üzere, terörist Nusra Cephesi örgütünün, Lazkiye ilinin kuzey kırsalından bir bölüm ile Hama ilinin kuzeybatı kırsalından bir bölümü kontrol eden “Türkistan Partisi” ve “Al-Alban (Arnavutlar) Grubu” gibi Rusya’da yasaklı olan müttefik örgütleriyle birlikte İdlib ilinin büyük kısmını kontrolü altında bulundurmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak, Türkiye’ye bağlı silahlı örgütlerin yanı sıra daha küçük seviyede olan ve Rusya’da yasaklı IŞİD’çi “Ensar al-Tevhid” Örgütü ve “Ecnad al-Kafkaz (Kafkasya Askerleri) gibi terörist oluşumlar da var.

MARBUTA HABER’İN NOTU: Sputniğin haberinde açık bir şekilde belirtilmemekle beraber Ömer Rahmun’un Suriye’de “yarı resmi” bir ünvanı/görevi var. Adı geçen kişi, silahlı muhaliflerin devletle anlaşarak silahlarını bırakmaları ve devletle “barışmaları” konusunda görev yapan Suriye Uzlaşı Komitesi’nin Sözcüsü.