Türkiye’deki Suriye muhalefeti kulisleri: ÖSO (Milli Ordu) Genelkurmay Başkanı Selim İdris Libya meselesi yüzünden istifa edebilir

Suriye muhalefeti kulisleri ÖSO (Milli Ordu) ismindeki silahlı grubun Genelkurmay Başkanı ve muhaliflerin Suriye geçici hükümetinde Savunma Bakanı olan Selim İdris’in istifa edebileceğini konuşuyor.

Birkaç gün önce sosyal medyada üst düzey ÖSO liderlerinin istifa ettiğini gösteren ve daha sonra sahte olduğu anlaşılan bir belge yayılmıştı.

Belge sahte olsa da Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan Suriye muhalif kaynakları “Selim İdris’in istifası yüksek ihtimal” diyor.

Kaynaklara göre Selim İdris sadece son günlerde Suriye muhalefetinde rahatsızlıklar yaratan Libya meselesi yüzünden değil başka meseleler yüzünden de bir süredir istifayı düşünüyor.

ABD’ye yakın olduğu bilinen Selim İdris’in Birleşik Arap Emirlikleri ile de açık ilişkileri olduğu iddia ediliyor.

Libya’da süren krizde Türkiye’nin desteklediği Trablus hükümetine karşı BAE, General Hafter hükümetini destekliyor.

Öyle ki Trablus hükümeti Libya’daki krizden öncelikli olarak BAE ile Mısır’ı suçluyor.

Suriye muhalefet kaynakları Selim İdris’in yanından birkaç askeri ismin de istifa edebileceğini belirtiyor.

Böyle bir gelişmenin yaşanması halinde İdlip’te büyük bir alanı elinde tutan Nusra örgütünün bu durumdan yararlanacağı ifade ediliyor.

Nusra örgütü lideri Colani, İdlip’teki çatışmalara rağmen son konuşmasında İdlip’teki çatışmalara değinmeden “Bugün savaş, sadece Suriye’de değil ama her yerde Moskova’ya karşı olmalı” demişti.

Colani’nin bu ifadelerini Libya’daki gelişmelere bağlayan uzmanlar bu açıklamaları “Colani Rusya’ya karşı Libya’da da savaşabileceği mesajını veriyor” şeklinde yorumladı.