Çin’deki Hamas ve El Fetih görüşmelerinde ‘olumlu ilerleme’

Çin Dışişleri Bakanlığının 30 Nisan’da yaptığı açıklamaya göre Hamas ve El Fetih temsilcileri kısa bir süre önce Pekin’de bir araya gelerek uzlaşma konusunda görüşmelerde bulundu. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, “Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi ve İslami Direniş Hareketi temsilcileri kısa bir süre önce Pekin’e geldi. İki taraf diyalog ve istişare yoluyla uzlaşmaya varmak için siyasi iradelerini tam olarak ifade ettiler, birçok özel konuyu görüştüler ve olumlu ilerleme kaydettiler,” dedi.

Sözcü görüşmenin tam olarak hangi gün gerçekleştiğine açıklık getirmedi. Çin, Hamas ve El Fetih 26 Nisan’da Filistinliler arası görüşmelerin Çin’in başkentinde yapılacağını teyit etmişti. 

“Filistin dayanışması ve birliğinin erken bir tarihte gerçekleştirilmesi için görüşmelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldılar,” diyen Jian, iki tarafın Çin’e ‘Filistin’in iç birliğini teşvik etme çabaları için teşekkür ettiğini ve daha fazla diyalog konusunda anlaşmaya vardığını’ sözlerine ekledi.

Çinli diplomat Wang Kejian geçtiğimiz ay Katar’da Hamas lideri İsmail Heniyye ile bir araya geldi ve her iki lider de Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi ve ‘bağımsız bir Filistin devleti kurulmasına yönelik siyasi hedef ve özlemlerin’ gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu.