Senatörlerden Biden’a mektup: İsrail’e silah sevkiyatı yasadışı

ABD’li Demokrat Kongre üyeleri Başkan Joe Biden’ı İsrail’e silah sağlamanın mevcut ABD yasalarına göre yasadışı olduğu konusunda uyardı.

Haaretz’in haberine göre, önde gelen Kongre üyelerinden oluşan grup Başkan Biden’a bir mektup göndererek, ‘İsrail Gazze’ye insani yardım girişini kısıtlamaya devam ettiği sürece, ABD’nin İsrail’e güvenlik yardımı sağlamaya devam etmesinin mevcut ABD yasalarının ihlali anlamına geleceğini ve kısıtlanması gerektiğini’ ifade etti.

Mektupta ayrıca, “Gazze’deki felaket ve kötüye giden insani durum göz önüne alındığında, sizi İnsani Yardım Koridoru Yasasını uygulamaya çağırıyoruz,” denildi.

1994 tarihli yasaya göre ABD, ‘söz konusu ülke hükümetinin ABD’nin insani yardımının naklini ya da teslimatını doğrudan ya da dolaylı olarak yasakladığı ya da başka bir şekilde kısıtladığı Başkan tarafından biliniyorsa’ hiçbir ülkeye askeri yardım yapamaz. Fakat Başkanın yasa uyarınca silah sevkiyatının devam etmesine izin verecek bir muafiyet yayınlama yetkisi bulunuyor.

Mektupta ayrıca İsrail’in insani yardımların ulaştırılmasına getirdiği kısıtlamanın İsrail’i ‘Bölüm 620I kapsamında ABD silahlarını almaya devam edemez’ hale getirdiği belirtiliyor.

Söz konusu yasa 1990’larda Türkiye’nin Ermenistan’a yönelik ABD insani yardımını engellemesine tepki olarak çıkarılmıştı. Yasa, İsrail’in Demir Kubbe sistemi için önleyiciler gibi savunma amaçlı silahların gönderilmesini yasaklamıyor. Fakat İsrail’in Gazze şehirlerinin büyük bir bölümünü yerle bir etmek için kullandığı, ABD tarafından tedarik edilen 2,000 lb’lik (907 kg) bombalardan yüzlercesi gibi saldırı amaçlı silahların gönderilmesini yasadışı hale getiriyor.