Irak: Kürdistan petrol ihracatındaki gecikmeden ‘yabancı şirketler’ sorumlu

Irak Petrol Bakanlığı 25 Mart’ta yaptığı açıklamada, ülkenin Kürdistan bölgesinde faaliyet gösteren yabancı şirketlerin, buradan ham petrol ihracatının yeniden başlatılamamasından sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İhracattaki duraklamanın ana nedenlerinden biri, Kürdistan Bölgesinde çalışan yabancı şirketlerin üretimlerini yürürlükteki federal bütçe yasasına uygun olarak ihraç edilmek üzere Bölgesel Hükümete resmi olarak teslim etmeyi reddetmeleridir,” denildi.

Bakanlık, federal bütçenin Kürdistan bölgesindeki yetkililerden petrol üretimini ihraç edilmek üzere Irak hükümetine teslim etmelerini talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Petrol bakanlığına göre OPEC ve ‘güvenilir uluslararası ikincil kaynaklardan’ gelen raporlar, Kürdistan bölgesinde Bağdat’ın ‘bilgisi ya da onayı’ olmadan günlük 200 ila 225 bin varil petrol üretildiğini gösteriyor. 

Federal bütçenin 13. Maddesi, Kürdistan bölgesinin Türkiye’nin Ceyhan limanı üzerinden ihraç etmek ya da ülke içinde kullanmak üzere Irak Devlet Petrol Pazarlama Örgütüne (SOMO) en az 400.000 varil teslim etmesini talep ediyor. 

Bakanlık, Bağdat’ın daha önce gözden geçirilmek üzere sözleşmelerin kopyalarını talep ettiğini ve ülkenin anayasasına uygun yeni sözleşmeler talep ettiğini de ekliyor. 

Bakanlık, “Bu bakanlığın görmediği, tanımadığı ve prensipte açık ve bağlayıcı yargı kararlarına aykırı olan sözleşmelere uymasını talep etmek nasıl mümkün olabilir?” diye sordu.

Petrol bakanlığı, uluslararası petrol üreticilerinin Irak hükümetini Kürt petrol ihracatının yeniden başlamasını engellemekle suçlayan ve bunu ‘bariz bir müdahale’ olarak nitelendiren son açıklamasına yanıt veriyordu.