Leyla El Attar

Leyla el Attar (1944-1993) Bağdat’ta, ikisi de Basra’nın ileri gelen ailelerine mensup bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Ablası Suad el Attar da çağdaş Iraklı ressamlardandır. 

1965 yılında Bağdat Güzel Sanatlar Akademisini tamamladı. 1966 yılında “Adem ve Havva” adlı bir sanat topluluğu kurdu ve topluluğun kuruluş sergisine işleriyle katıldı. 1972 yılında Bağdat’ta El Alawiya Kulübünde ilk solo sergisini düzenledi. 1973’te Şehrazat ve Şehriyar adını verdiği ikinci solo sergisi Bağdat’ta çeşitli müze ve sergilerde ve Kuveyt Bienali’nde yer aldı. 1974’te ilk Arap bienali olma özelliği taşıyan ve Arap dünyasından geniş bir katılımla gerçekleşen Bağdat bienalinde işleri sergilendi. 1980’de Riwaq Hall’da “Kadın, Toprak ve Bağışlamak” adlı bir solo sergi düzenledi, aynı yıl Bağdat Modern Sanat Müzesi bünyesindeki Filistin sergisinde işleriyle yer aldı. Yıllar içinde Bağdat, Kuveyt, Kahire ve Kıbrıs’ta çeşitli sergi ve bienallere katıldı. İşlerinde yinelenen orman teması, eleştirmenlerce, Havva ile Adem’in kovulduğu Aden bahçesininin sembolizasyonu olarak yorumlandı. 

Avukat Abd el Haleq Jeridan ile evlendi ve bu evlilikten Haydar adında bir oğlu, Zeynep ve Rim adında iki kızı oldu.

1985 yılından itibaren Irak Ulusal Sanat Müzesi direktörlüğü görevini üstlenen Leyla el Attar, 27 Haziran 1993 tarihinde Bağdat’taki evine isabet eden bir Amerikan füzesiyle eşi ile birlikte katledildi. Kızı Rim ise ağır yaralandı. 

Attar’ın Bağdat’taki El Reşit Otel’in giriş zemininde yer alan, George H. W. Bush’un suçluluğunu ilan eden mozaik çalışmasının kendisini ABD’nin hedefi hâline getirdiği düşüncesi geniş çapta yankı bulurken ABD tarafı, Attar’ın evinin kasten hedef alındığını inkâr etti. Attar’ın katledilmesine büyük bir tepkiyle karşılık veren Irak halkı nezdinde ise ABD’nin bu açıklamaları itibar görmedi. 

Ormandaki Kadın, 1980.
Ayışığı, 1981.
Toprak Ana, 1980.