ABD’den Yemen gemilerine saldırı

Ensarullah liderliğindeki Yemen Silahlı Kuvvetlerinden 31 Aralık’ta yapılan açıklamada, ABD Donanması helikopterlerinin Kızıldeniz’de üç Yemen donanma teknesini batırdığı ve on kişinin öldüğü belirtildi.

Açıklamaya göre, Yemen donanması, İsrail bağlantılı gemilerin veya İsrail limanlarına gidenlerin Kızıldeniz’den geçmesini engellemek için ‘insani ve ahlaki görevlerini yerine getirirken’, ‘Filistin halkıyla dayanışma ve destek içinde’ öldürüldü.

Açıklamanın devamında, “Yemen silahlı kuvvetleri, Aksa Tufanını desteklemek için savaşın ortasında kayıp verirken, Filistin uğruna bu şehitleri kabul ediyor ve Amerikan düşmanının bu suçun sonuçlarını ve sonuçlarını taşıdığını teyit ediyor,” denildi.

Açıklamada ayrıca, Yemen deniz kuvvetlerinin ‘işgal altındaki Filistin limanlarına giden Maersk Hangzhou konteyner gemisini uygun deniz füzeleriyle hedef alan bir askeri operasyon gerçekleştirmeyi başardığı’ belirtildi.

Olayla ilgili olarak ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), USS Gravely destroyerinin mürettebatının ilk olarak Cumartesi günü Singapur bandıralı Maersk Hangzhou’ya ateşlenen iki gemisavar balistik füzeyi düşürdüğünü söyledi. ABD kuvvetleri, geminin o akşam erken saatlerde güney Kızıldeniz’den geçerken bir füze tarafından vurulduğunu bildirmesinin ardından füzeleri düşürdü.

ABD Donanması, dört küçük teknenin Pazar günü erken saatlerde aynı kargo gemisine hafif silah ateşiyle saldırdığını ve komandoların gemiye binmeye çalıştığını söyledi. Daha sonra, USS Gravely ve USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinden helikopterler, Maersk Hangzhou’nun imdat çağrısına yanıt verdi ve “helikopterlere ateş ederek karşılık veren saldırganlara sözlü uyarılarda bulundu.”

CENTCOM, ABD Donanması helikopterlerinin daha sonra ateş açtığını, dört tekneden üçünü batırdığını ve dördüncü teknenin bölgeden kaçarken gemideki insanları öldürdüğünü ileri sürdü.