Arap ve İsrailli generaller Bahreyn’de bir araya geldi

Toplantı hakkında doğrudan bilgi sahibi iki kaynağın Axios’a verdiği bilgiye göre, İsrail’in en üst düzey generali bu hafta başında Bahreyn’de çeşitli Arap ordularından mevkidaşlarıyla bölgesel güvenlik işbirliğini görüşmek üzere bir araya geldi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) himayesinde gerçekleşen toplantı, Gazze’deki savaşla ilgili “bölgesel siyasi hassasiyetler” nedeniyle kamuoyuna açıklanmadı. İsrail Genelkurmay Başkanı Orgeneral Herzi Halevi, ABD’li Orgeneral Michel ‘Erik’ Kurilla ile birlikte toplantıya katıldı.

Toplantı, İsrail’in Gazze’deki işgaline yönelik kamuoyundan gelen sert eleştiri ve kınamalara rağmen İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki askeri diyalog ve işbirliğinin CENTCOM çatısı altında devam ettiğinin bir işaretiydi. Son yıllarda CENTCOM ve Pentagon bölgedeki ordularla hava ve füze savunması konusunda işbirliğini güçlendirmek için çalışıyor.

Pazartesi günü Manama’da yapılan toplantıya Kurilla ve Halevi’nin yanı sıra Bahreyn, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır’dan üst düzey generaller katıldı.

ABD, İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e yönelik füze ve insansız hava aracı saldırısının yenilgiye uğratılmasını CENTCOM ile Arap ülkeleri arasındaki işbirliğinin bir sonucu olarak görüyor.

ABD’li yetkililer İsrail ve bölgedeki Arap ülkeleriyle işbirliğinin istihbarat toplamalarına ve saldırıya karşı erken uyarı almalarına olanak sağladığını söylüyor.

Yetkililer bu işbirliğinin İran, Irak ve Yemen’den İsrail’e doğru ateşlendikten sonra hava sahalarından geçen füze ve insansız hava araçlarının önlenmesinde Ürdün ve Suudi Arabistan’ın aktif katılımını da içerdiğini söyledi.