İsrail, Filistinli öğrencilere siyasi faaliyeti yasaklamaya hazırlanıyor

İsrail Yasamadan Sorumlu Bakanlık Komitesi, İsrail üniversitelerindeki Filistinli öğrencilerin siyasi faaliyetlerinin ‘terör örgütlerine destek’ olduğu gerekçesiyle yasaklanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Eğitim Bakanı Yoav Kisch, aşırı sağcı Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisinden Knesset Üyesi Limor Son Har-Melech tarafından sunulan yasa tasarısının bir hükmünü onayladı. Yasa tasarısı ‘bir terör eylemi veya faaliyetine ya da bir terör örgütüne destek veren bir öğrenci hücresinin (üniversitelerdeki öğrenci örgütleri) ilgili akademik kurum tarafından kapatılmasını’ öngörüyor.

Tasarıyı yorumlayan Yoav Kisch şunları söyledi: “Keşke akademide bu tür vakalar yaşanmasa, ancak İsrail Devleti’nde eğitim gören öğrencilerin akademik kurumların himayesi altında ülke vatandaşlarını etkileyen terör eylemlerini ve terör örgütlerini desteklemelerinin mümkün olmadığı herkes için açıktır.”

Yasanın açıklamasında akademik kurumların ‘İsrail Devleti’nde kışkırtma için merkezi bir platform’ haline geldiği iddia ediliyor. Açıklamada ayrıca, ‘Tel Aviv Üniversitesi, Ben-Gurion Üniversitesi ve İbrani Üniversitesinde öğrencilerin açıkça intifadayı destekleyen gösteriler düzenledikleri ve bazı durumlarda açıkça terör örgütlerine mensup teröristleri destekleyen sloganlar attıkları’ söyleniyor.

Yasanın açıklamasında, ‘öğrencilerin terör olaylarına karıştıkları şüphesiyle tutuklandıkları ve hatta bazılarının mahkum edildiği ve tüm bunların akademik kurumlardan uygun bir yanıt alınmadan gerçekleştiği’ yazıyor. Milletvekili Har-Melech, ‘mevcut yasal çerçevenin akademik kurumlara terörizme açık desteğe karşı harekete geçmeleri için yeterli araç tahsis etmediğini’ iddia ediyor.

Yasa, ‘akademide kışkırtmaya son verilmesini ve İsrail Devleti’ne karşı silahlı mücadeleye, bir terör eylemine veya terör örgütüne desteğin ifade edilmesinin ve bir yükseköğretim kurumunun binalarına düşman bir devletin, bir terör örgütünün veya Filistin Yönetimi’nin bayrağının asılmasına izin verilemeyeceğinin teyit edilmesini’ teklif ediyor.

Teklife göre, “Bu yasakların ihlali, öğrencinin kurum tarafından 30 günden az olmayan bir süre için uzaklaştırılmasıyla sonuçlanacak ve böyle bir ihlali tekrar yapan öğrenci, o kurumdaki eğitimden kalıcı olarak atılacak ve İsrail’de veya dışarıda tanınmış bir derece alma hakkından mahrum bırakılacaktır.” Yasa ayrıca ‘tasarıya aykırı hareket eden herhangi bir öğrenci hücresinin kapatılacağını ve İsrail’den veya yurtdışından aldıkları diplomaların 10 yıl süreyle tanınma hakkını kaybedeceklerini’ öngörüyor.

Öte yandan İbrani Üniversitesi Mütevelli Heyeti bir açıklama yayınlayarak Yasamadan Sorumlu Bakanlık Komitesini tasarıya karşı çıkmaya çağırdı.