Gallant, Batı Şeria’da yeni yasadışı yerleşim istiyor

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant perşembe günü Batı Şeria’daki Samarya’da yer alan siyonist yerleşim Ariel’in doğusunda, bölgeyi ülkenin merkezine daha fazla bağlamak amacıyla yeni ve büyük bir şehir kurulmasını desteklediğini açıkladı.

Açıklama, Gallant’ın İsrail’in merkezini kuzey Samarya ve Ürdün Vadisine bağlayan önemli bir trafik arteri olan ‘Rota 5’ üzerindeki bir güvenlik kontrol noktasının genişletilmesinin açılışını yaptığı sırada geldi.

Milyonlarca şekellik proje, her gün on binlerce yolcunun geçişini kolaylaştırmak için ekstra bir şerit ekleyerek ‘güvenlik tehdidi’ oluşturan güvenlik bariyerindeki ciddi sıkışıklığı hafifletmeyi amaçlıyor.

Perşembe günkü açılış törenine Gallant, Samarya Bölge Konseyi Başkanı Yossi Dagan, Ariel Belediye Başkanı Yair Chetboun, İsrail Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Eyal Zami ve diğer yetkililer katıldı.

Gallant burada yaptığı konuşmada, “Rota 5, ülkenin merkezinden Ürdün Vadisine uzanan ana trafik arteridir. Bu güzergah üzerinde, Ariel, [Kfar] Tapuach ve doğuya doğru olan kısımlarda yapmamız gereken daha çok şey var,” dedi.

Savunma Bakanı, “Ariel’in dağ sırtında olanları takiben orada büyük ve önemli bir şehrin geliştirilmesi gerekiyor, çünkü burası İsrail nüfusunu doğuya kaydırmamızı sağlayan en merkezi kavşak,” dedi.

Bakan, “Gazze’de yaşanan savaşın Yahudiye ve Samarya’da olup bitenleri de nasıl etkilediğine dair örneklere ihtiyacı olan herkes … Burada bana göre İkinci İntifada’dan bu yana hiç görülmemiş ölçekte çatışmalar ve teröristlerin ortadan kaldırılması söz konusu,” iddiasında bulundu.

Gallant’ın yeni bir yerleşim inşa etme önerisi, Yahudiye ve Samarya’da hızla artan Yahudi nüfusuna yenilerini ekliyor. İçişleri Bakanlığı verilerine dayanan yıllık bir rapora göre, bölgedeki nüfus sadece geçen yıl yaklaşık 15.000 arttı ve 2019’dan bu yana ise %15’in üzerinde bir artış gösterdi.

Ocak ayında yayınlanan rapor, bu sayının 2030 yılına kadar 600.000’in üzerine çıkacağını ve 2047 yılına kadar da 1 milyonu aşacağını öngörüyor.