İsrail işgal güçleri Ahed Tamimi’yi ev baskını ile gözaltına aldı

22 yaşındaki Filistinli aktivist Ahed Tamimi, İsrail’in Batı Şeria’da düzenlediği baskında gözaltına alındı.

İşgal güçleri, Tamimi’nin ‘terörü teşvik’ suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı. Al Jazeera muhabiri Zein Basravi, Ahed Tamimi’nin gözaltına alındığı Ramallah yakınlarındaki Nabi Saleh köyü de dahil olmak üzere Batı Şeria’da İsrail ordusu tarafından düzenlenen çok sayıda baskın olduğunu bildirdi.

Bir ordu sözcüsü Tamimi’nin ‘şiddete ve terörist faaliyetlere teşvik şüphesiyle tutuklandığını’ söyledi. Tamimi sorgulanmak üzere İsrail güvenlik güçlerine teslim edildi.

Ahed’in annesi Neriman Tamimi Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin evde arama yaptığını ve aile üyelerinin cep telefonlarına el koyduğunu söyledi. Babası Bassem Tamimi geçen hafta kasabaya yapılan bir baskın sırasında İsrail güçleri tarafından tutuklanmıştı ve nerede olduğuna dair hiçbir bilgi verilmemişti.

İsrail medyası Ahed Tamimi’nin bir Instagram paylaşımında Batı Şeria’daki yerleşimcilerin öldürülmesi çağrısında bulunduğunu ileri sürdü. İsrailli bir güvenlik kaynağı, kızının tutuklanma nedeni sorulduğunda söz konusu Instagram paylaşımını AFP ile paylaştı.

Fakat anne Neriman söz konusu paylaşımı kızının yazdığını reddetti. Neriman, “Ahed’in adına açılmış ve onun fotoğrafının yer aldığı düzinelerce (online) sayfa var ve bunlarla hiçbir bağlantısı yok,” dedi.

İsrail ordusu Ahed Tamimi’nin gözaltına alınmasını Facebook’ta bir resim yayınlayarak ve “Gülümsemesi şimdi nerede?” diye sorarak ‘kutladı.’

Ahed Tamimi, 2012 yılında kardeşini tutuklamak üzere aile evine gelen bir İsrail askeriyle girdiği tartışmanın videosunun viral olmasından bu yana Filistin direnişinin simgesi haline geldi.

Tamimi, Aralık 2017’’de annesi ve 20 yaşındaki kuzeni Nur ile birlikte başka çatışmaların ardından İsrail ordusu tarafından tutuklanmıştı. Saldırı, kışkırtma ve geçmişteki taş atma vakaları da dahil olmak üzere 12 suçlamayla itham edilen Nur, sekiz ay hapse mahkum edilmişti.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te gece baskınlarıyla yaklaşık 1.740 Filistinliyi gözaltına aldı. Çoğu, yargılama ya da suçlama olmaksızın gözaltında tutulmaya izin veren yasalar ve askeri emirler uyarınca tutuluyor.