Körfez’deki üç varlık fonu 1 trilyon dolar sınırına yaklaştı

Ortadoğu, üç adet trilyon dolarlık varlık fonuna sahip tek bölge olmaya çok yakın.

Bloomberg’in haberine göre Suudi Arabistan kısa bir süre önce Aramco’daki 164 milyar dolarlık hissesini Kamu Yatırım Fonu’a devrederken, Kuveyt Yatırım Otoritesi de en iyi mali yıllarından birini geçirme yolunda ilerliyor.

‘Sovereign Wealth Fund Institute’ (SWFI) verilerine göre bu durum her iki kuruluşun da bölgenin en büyük devlet destekli yatırımcısı olan 993 milyar dolarlık Abu Dabi Yatırım Otoritesi ile aralarındaki farkı kapatmalarına yardımcı oldu.

Suudi varlık fonu 940 milyar dolar, Kuveyt yatırım fonu ise 923 milyar dolar seviyesinde. Bu üçlüyü Katar’ın varlık fonu Katar Yatırım Otoritesi 501 milyar dolarla takip ediyor.

Birçok varlık fonu gizlilik içinde faaliyet gösterdiğinden portföylerinin tam büyüklüğünü tespit etmek zorlaşıyor. SWFI’ın verilerine göre, Norveç’in varlık fonu dünyanın en büyüğü ve onu China Investment takip ediyor.

Abu Dabi, Ortadoğu’da ADIA, Mubadala Investment ve ADQ olmak üzere üç varlık fonuna ev sahipliği yapıyor. Şehir, yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık varlık fonu sermayesini yöneten ve yakın zamanda yönetim altındaki varlıklarda 100 milyar doları aşabilecek bir teknoloji yatırım şirketi kuran birkaç küresel şirket arasında yer alıyor.