Barzani’den Biden’a mektup: Kürdistan bölgesi çöküşe gidebilir

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, ABD Başkanı Joe Biden’a Bağdat’taki merkezi hükümetle derinleşen krize müdahale etmesi çağrısında bulundu ve krizin kontrolsüz kalması halinde Kürdistan bölgesinin ‘bir varlık olarak çökebileceği’ endişesini dile getirdi.

Al-Monitor’dan Amberin Zaman’ın haberine göre, Barzani, Biden’a hitaben yazdığı ve ancak geçtiğimiz Pazar günü Beyaz Saray’a ulaştırılan 3 Eylül tarihli mektubunda şöyle diyor: “Size tarihimizde üstesinden gelmekte zorlanabileceğimizden korktuğum bir başka kritik dönemeçte yazıyorum. …Başbakan olarak görev yaptığım süre boyunca ilk kez, bize karşı yürütülen bu onursuz kampanyanın … ABD’nin 2003 yılında desteklediği ve o zamandan beri arkasında durduğunu iddia ettiği Federal Irak modelinin çökmesine neden olabileceğine dair ciddi endişelerim var.”

Barzani, Washington’un krizi yatıştırma kabiliyetiyle ilgili olarak “Yönetiminizin Bağdat’a karşı önemli bir kozu elinde tuttuğuna inanıyoruz,” dedi. Kürt lider, Pazartesi günü Erbil’de ABD’nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ile yaptığı görüşmede anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olmak üzere ‘ABD’nin daha fazla angaje olması’ yönündeki çağrılarını yineledi.

IKBY’nin kendi geleceğini güvence altına almak umuduyla ‘Bağdat ile müzakerelerde olağanüstü tavizler’ vermeyi kabul ettiğini ileri süren Barzani, “Üzülerek söylüyorum ki tam tersini yaptılar. Federal bütçeden adil bir pay karşılığında petrolümüzü federal hükümet aracılığıyla pazarlamayı kabul etme konusundaki iyi niyetimiz açıkça terk edildi,” diye yazdı.