Katar Emiri El Sani, Macron ile Gazze’yi görüşecek

Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani, Gazze savaşını görüşmek üzere Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelecek. El Sani, salı ve çarşamba günleri Paris’te bulunacak.

Elysée Sarayı pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, “Bu ziyaret, iki devlet başkanının tüm bölgesel ve uluslararası meselelerde Fransız-Katar işbirliğinin niteliği konusunda birbirlerini tebrik etmeleri için bir fırsat olacak,” dedi.

Ziyaret, rehinelerin serbest bırakılması, ateşkes müzakereleri ve insani yardım desteği konularında görüşmelerle Gazze’de devam eden savaşa odaklanacak.

Elysée basın açıklamasında, halen Gazze’de tutulan üç Fransız rehineye atıfta bulunularak, “Katar özellikle rehinelerin serbest bırakılması üzerinde çalışıyor ve bu bizim için bir öncelik,” dedi.

Pazar günü, AB Sivil Koruma Mekanizmasının bir parçası olarak Fransa, Gazze’den tahliye edilenlerin tedavisi için Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığına 1 milyon avro değerinde bir insani yardım sevkiyatı teslim etti.

Tartışmalar aynı zamanda savaş sonrası dönem için siyasi beklentilere de odaklanacak ve açıklamada ‘herkes için barış ve güvenliğin geri dönüşü için tek geçerli çözüm olan iki devletli çözüme doğru kararlı ve geri döndürülemez ilerleme’ çağrısında bulunulacak.

Elysée ayrıca, “Katar, Rusya’nın yasadışı saldırganlığına karşı uluslararası hukuka saygıyı her zaman destekledi,” dedi ve ülkenin Ukrayna’daki savaştaki ‘önemli’ rolüne dikkat çekerek Ukraynalılara 100 milyon avroluk insani yardım sağlamasına atıfta bulundu.

Elysée ayrıca devlet ziyaretini iki ülke arasındaki kalkınma, ekonomi, savunma, güvenlik ve kültür dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki ilişkileri güçlendirmek için bir fırsat olarak görüyor.