Katar yeni LNG projesine başlıyor

Katar, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını artırmayı planlıyor. Bu hamle, hem yükselen talep hem de Katar’ın önemli bir rakibi olan ABD’nin, ihracat artırma projelerini askıya almasıyla eş zamanlı gerçekleşiyor.

ABD, Avustralya ve Katar en büyük LNG sevkiyatçısı konumunda. Katar Enerji Bakanı Saad El-Kaabi pazar günü yaptığı açıklamada, ülkenin 2020’li yıllar bitmeden yıllık 16 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip yeni bir proje geliştireceğini ve 2030 yılına kadar yıllık üretim kapasitesini 142 milyon tona çıkaracağını söyledi.

Bu genişleme, Katar’ın küresel ihracatta baskın bir uzun vadeli rol oynamasının önünü açıyor. Yakın zamanda imzalanan anlaşmalar arasında China Petroleum & Chemical ile yapılan 27 yıllık sözleşme ve Eni, TotalEnergies ve Shell gibi Avrupa şirketleriyle yapılan anlaşmalar yer alıyor.

Shell’e göre, Asya’daki tüketimin artmasıyla birlikte LNG talebinin 2040 yılına kadar %50’den fazla artması bekleniyor. Genişleme, Kuzey Sahasında keşfedilen 250 trilyon metreküp yeni gaz rezervinin ardından gerçekleşti. Bu keşif, Katar’daki toplam rezervleri yaklaşık 2.000 trilyon metreküpe çıkarıyor. El-Kaabi, ülkenin hâlâ sahadaki yeni kuyuları değerlendirdiğini ve ek gaz keşifleri olması durumunda daha fazla üretim yapacaklarını söyledi.