Bahreyn Prensi, ‘İsrail ile normalleşme’ derslerinin müfredattan kaldırılmasını istedi

Bahreyn Veliaht Prensi ve Başbakanı Salman el-Halife eğitim kurumlarına ‘Bahreyn’in dini ve dinin temel unsurlarını korumak üzere tasarlanmış ulusal değerleriyle uyumlu olmayan’ herhangi bir değişiklik yapmamaları talimatını verdi.

Alarabiya News’e göre duyuru, müfredata İsrail’in dahil edilmesi ve İsrail-Filistin topraklarının haritalarında yapılan değişikliklerle ilgili eleştirilerin ardından geldi.

Hükümetten yapılan açıklamada, “Majesteleri Eğitim Bakanına, Ulusal Eylem Şartı ve Anayasa doğrultusunda eğitim müfredatının İslami öğretilere uygun olmasını sağlama talimatı verdi,” denildi. Ek olarak, “Ekselansları İslam dininin dokunulmaz olduğunu ve her ne pahasına olursa olsun saygı gösterilmesi ve korunması gerektiğini yineledi,” ifadelerine yer verildi.

İlkokul derslerinde yapılan değişiklik, Körfez ülkesi ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini ve Yahudilerle ilgili derslerin kaldırılmasını içeriyordu.

Değişiklikler din adamlarını ve akademisyenleri harekete geçirdi ve Eğitim Bakanlığını değişiklikleri yeniden gözden geçirmeye çağıran açıklamalar yapıldı. Eleştirilerin ardından Veliaht Prens, İsrail ve normalleşme anlaşmaları hakkında öğretilen derslerin askıya alınması emrini verdi.

Bahreyn ve İsrail, Eylül 2020’de Washington’da ABD arabuluculuğu ile ‘normalleşmeyi’ taahhüt eden İbrahim Anlaşmasını imzaladı. ‘Normalleşme’nin ardından diplomatik ilişkilerin tesisinin yanı sıra iki ülke arasında güvenlik ve ticaret alanlarında da anlaşmalar imzalandı.