Airbus ile Suudi Arabistan arasında 6,7 milyar dolarlık helikopter anlaşması

Avrupa’nın havacılık devi Airbus, Suudi Arabistan’da askeri ve sivil helikopterler üretmek üzere yerel bir savunma şirketiyle 25 milyar riyali (6,7 milyar dolar) aşan bir yatırım anlaşması imzaladı.

Scopa CEO’su Fawaz Alakeel Paris’ten yaptığı açıklamada Airbus ve Scopa arasında Suudi Arabistan’da bir helikopter üretim tesisi kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını ve tesisin inşasına önümüzdeki yılın başlarında başlanmasının beklendiğini söyledi. Alakeel, tesisin 2030’a kadar 100’e kadar askeri ve ticari helikopter üretebileceğini belirtti.

Alakeel, “Bu anlaşmaya varana kadar geçen yıl boyunca Airbus çalıştık,” dedi. Prens bin Selman şu anda Suudi yetkililer ve iş adamlarından oluşan geniş bir heyetle Fransa’da bulunuyor ve geçen hafta Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi.

Alakeel, Suudi helikopter tesisinin Airbus’ın bölgedeki ilk tesisi olacağını ve gelecekte Ortadoğu’daki diğer ülkelere ihracat yapmak için kullanılabileceğini söyledi.

Yerli savunma sanayinin geliştirilmesi Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ın petrole bağımlı Suudi ekonomisini çeşitlendirme planının bir parçası. Prens, 2030 yılına kadar krallığın askeri harcamalarının yarısının yerel olarak yapılmasını istiyor. Suudi Arabistan, ABD, Çin, Rusya ve Hindistan’ın ardından dünyanın en büyük savunma bütçelerinden birine sahip.