Suudi Arabistan’dan Tunus’a 500 milyon dolarlık yardım

Suudi Arabistan, Tunus’a 500 milyon dolarlık mali yardım teklif etti. Bu teklif ile birlikte, mali yardımı IMF anlaşmasına bağlayan Avrupa Birliği’ne (AB) karşı Tunus zaman kazanabilir.

Devlet haber ajansı TAP’ın bildirdiğine göre 400 milyon dolarlık kredi ve 100 milyon dolarlık bağışın açıklaması Suudi Maliye Bakanı Muhammed Aljadaan’ın Tunus ziyareti sırasında geldi. Tunus Maliye Bakanı Sihem Boughdiri, TAP tarafından aktarılan açıklamalarında, Tunus’un bu fonları ‘bütçeyi desteklemek için’ kullanmayı planladığını söyledi. Tunus’un dolar tahvilleri bu haber üzerine bu yılın en yüksek seviyesine sıçradı.

Para, geçen yıl prensipte anlaşmaya varılan 1,9 milyar dolarlık kurtarma paketi için IMF’den nihai onayı alamazsa borcunu ödeyememe riskiyle karşı karşıya olan Tunus için hassas bir zamanda geldi. IMF, Tunus’taki yetkililerin revize edilmiş bir reform paketi ve harcama kesintileri sunması için aylardır bekliyor. Ancak Cumhurbaşkanı Kays Said, Washington merkezli kredi kuruluşunun ‘diktaları’ olarak adlandırdığı uygulamaları reddetti ve kemer sıkma programının Tunuslular için daha fazla istikrarsızlık ve zorluk anlamına gelebileceğini söyleyerek anlaşmayı sürüncemede bıraktı.