DSÖ’den Sudan’da ‘biyolojik tehlike’ uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Salı günü yaptığı açıklamada, Sudan’ın başkenti Hartum’da savaşan taraflardan birinin kızamık ve kolera patojenleri ile diğer tehlikeli maddelerin bulunduğu bir laboratuvarı ele geçirmesinin ardından ‘yüksek biyolojik tehlike riski’ olduğunu söyledi.

Reuters’ın aktardığına göre video bağlantısı yoluyla gazetecilere bilgi veren DSÖ Sudan temsilcisi Nima Saeed Abid, teknisyenlerin malzemeleri güvence altına almak için Ulusal Halk Sağlığı Laboratuarına erişim sağlayamadıklarını söyledi.

Tesise hangi tarafın el koyduğunu belirtmekten kaçınarak, “Asıl endişe kaynağı bu: Laboratuvar teknisyenlerinin laboratuvara gidip mevcut biyolojik materyal ve maddeleri güvenli bir şekilde kontrol altına alabilmeleri için erişimlerinin olmaması,” dedi.

Sudan silahlı kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında 15 patlak veren çatışmalarda DSÖ’nün son rakamlarına göre en az 459 kişi öldü ve 4.072 kişi yaralandı. Abid bu rakamların ‘eksik’ olduğunu savundu.

Çatışmaların başlamasından bu yana sağlık tesislerine 14 saldırı düzenlendiğini bildiren DSÖ, personelini güvenli bir yere nakletmeye başladı.

Abid, 30 saatlik bir yolculuğun ardından Pazartesi günü Hartum’dan Port Sudan’a nakledildiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi (OCHA) yoğun çatışmalar nedeniyle Sudan’ın bazı bölgelerindeki faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

Çatışmaların başlamasından bu yana en az beş yardım görevlisi öldürüldü ve personelini kaybeden iki BM kuruluşu, Uluslararası Göç Örgütü ve Dünya Gıda Programı, faaliyetlerini askıya aldı.