Arap Birliği’nden Gazze’de ateşkes ve İsrail’e silah ihracatını durdurma çağrısı

Arap Birliği dün yaptığı toplantının ardından BM Güvenlik Konseyine (BMGK), Birleşmiş Milletler Şartının VII. bölümü uyarınca, İsrail’i ateşi kesmeye ve Gazze Şeridine yönelik saldırılarını durdurmaya zorlayan ve Filistin halkına koruma sağlayan bir karar kabul etmesi çağrısında bulundu.

WAFA‘da yer alan habere göre Arap Birliği toplantısı, Moritanya’nın başkanlığında Mısır’ın başkenti Kahire’de kurumun daimi delegeler düzeyindeki olağanüstü oturumunun çalışmalarının tamamlanması sırasında yapıldı.

Filistin Yönetimi tarafından talep edilen ve tüm üye devletler tarafından desteklenen oturumda, İsrail işgalinin Filistin halkına karşı işlediği suçlar ve saldırganlığın devamı ele alındı.

Birlik, ABD’nin ateşkes kararını engellemek için veto hakkını kullanmasını kınadı ve bunun Birleşmiş Milletler’in Filistin meselesine yönelik sorumluluğuyla çeliştiğini belirtti.

Açıklamada, ABD vetosunun Amerika’nın bölgede barış, güvenlik ve istikrarın gereklerini ve temellerini yerine getirmedeki başarısızlığını gösterdiği belirtilerek, vetonun ABD’nin iki devletli çözümü desteklediğine dair beyan ettiği pozisyonları, uluslararası hukuk ve BMGK’nın 2003 tarihli 1515 sayılı kararı da dâhil olmak üzere ilgili uluslararası meşruiyet kararları ile tutarsız olduğu ifade edildi.

Arap Birliği, ABD ve AB’nin İsrail’e silah ve mühimmat ihracatını durdurmasını ve işgalci güç İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği soykırım suçunda kullandığı, çoğu çocuk ve kadın on binlerce Filistinli sivilin öldürülmesi ve evlerinin, hastanelerinin, okullarının, üniversitelerinin, camilerinin, kiliselerinin, altyapılarının ve tüm imkânlarının yok edilmesi de dâhil olmak üzere insansız hava araçlarının üretimini finanse etmeyi durdurmasını talep etti.

Birlik, Gazze Şeridindeki El Şifa ve Nasır tıbbi komplekslerinde ortaya çıkarılan ve yüzlerce cesedin çıkarıldığı toplu mezarlarla ilgili olarak uluslararası adalet mekanizmalarını bağımsız bir soruşturma yürütmeye çağırdı.

Birlik ayrıca sağlık personeli ve uluslararası personel, gazeteciler, üniversite profesörleri, çocuklar ve kadınlar gibi belirli grupların kasıtlı olarak hedef alınmasının soruşturulması çağrısında bulundu.