ABD, Irak’ta Nuceba Hareketinin liderine saldırı düzenledi

Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, ABD ordusunun 4 Ocak’ta Bağdat’ta, Irak’taki ABD güçlerine yönelik saldırılardan sorumlu tuttuğu Iraklı Nuceba Hareketi’nin liderine yönelik hava saldırısının sorumluluğunu üstlendiklerini açıkladı.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD’li yetkili, saldırının Bağdat’ta bir araca yapıldığını söyledi. Yetkili, Nuceba Hareketi’nin bir liderini hedef aldıklarını söyledi fakat kişinin adını vermedi.

Iraklı kaynaklar, Nuceba Hareketi olarak da bilinen Halk Seferberlik Birlikleri’nin (Haşd el-Şaabi) 12. tugayının lideri Muştak Talib el-Saidi’nin Perşembe günü Irak’ın başkentinde bir insansız hava aracı saldırısı sırasında öldürüldüğünü bildirdi.

Dört füze, Saidi’nin aracını, Irak İçişleri Bakanlığı kompleksine birkaç metre uzaklıkta bulunan Bağdat’taki Haşd el-Şaabi karargahına girerken hedef aldı.

Irak dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, ‘Silahlı Kuvvetler Başkomutanına bağlı ve devletin otoritesine tabi bir güvenlik oluşumuna yönelik saldırının tehlikeli bir tırmanış olduğu’ belirtildi.

Açıklamada, ‘Irak’ın sağlam bir duruş sergileme ve topraklarına ve güvenlik güçlerine zarar vermeye çalışan herkesi caydıracak tüm önlemleri alma hakkını saklı tuttuğu’ vurgulandı.

Nuceba Hareketi ise yaptığı açıklamada, Saidi’nin (Ebu Takva) Bağdat’taki lojistik destek karargahına yönelik ‘hain’ bir Amerikan bombardımanı sonucu öldürüldüğünü duyurdu.