Katar, ABD saldırılarından sonra Kızıldeniz’den gaz geçişini durdurdu

Katar, Yemen’e yönelik ABD ve Birleşik Krallık öncülüğündeki hava saldırılarının riskleri artırmasının ardından, Bab el-Mendeb Boğazından sıvılaştırılmış doğal gaz tankerlerinin gönderilmesine ara verdi.

Bloomberg tarafından derlenen gemi takip verilerine göre, Katar tarafından işletilen ve Kızıldeniz’in güney ucundaki geçişe doğru giden en az beş LNG gemisi Cuma gününden bu yana durduruldu. Avrupa’nın en büyük ikinci LNG tedarikçisinden gelen arzda uzun süreli bir duraklama, kış havası kıtayı etkisi altına alırken riskleri artırıyor.

Yine de, duraklamaların yakın vadede herhangi bir kıtlığa yol açması pek olası değil. Avrupa doğalgaz söz konusu olduğunda iyi stoklanmış durumda ve sanayi talebi durgun kalmaya devam ediyor. Avrupa gösterge gaz fiyatları Pazartesi günü %3,7’ye kadar düştü ve Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye yakın işlem görüyor.

Habere göre Avrupa’ya LNG taşıyan üç tanker Umman açıklarında durdu. Yeniden yükleme yapmak için Katar’a geri dönen diğer iki boş gemi, biri Kızıldeniz’de, diğeri Akdeniz’de Süveyş Kanalı yakınında olmak üzere Bab el-Mendeb’in diğer tarafında durdu.

Hem ABD hem de İngiltere donanmalarını kapsayan Birleşik Askeri Kuvvetler, Yemen’e yönelik hava saldırılarının ardından ticari gemilere güney Kızıldeniz’deki tehlikeli bölgeden uzak durmalarını tavsiye etti. En az üç büyük petrol tankeri operatörü bölgeden uzak duracaklarını söyledi.

Katar, ABD’den sonra Avrupa’nın en büyük LNG tedarikçisi ve geçen yıl Batı Avrupa tüketiminin yaklaşık% 13’ünü oluşturdu.