Nusra’nın kurucularından Ebu Mariya el-Kahtani’ye İdlib’de suikast

Cihatçı kaynaklar, Suriye’nin kuzeybatısında El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nin kurucularından, önde gelen Iraklı cihatçı Ebu Mariya el-Kahtani’nin perşembe günü bir intihar bombacısının kendini patlatması sonucu öldüğünü söyledi.

Reuters’a konuşan üç kaynak, gerçek adı Maysara el-Cuburi olan el-Kahtani’nin, Sarmada kasabasında bir intihar bombacısının, kendisini karşıladıktan saniyeler sonra kendini patlatması sonucu aldığı ağır yaralarla hastaneye kaldırıldıktan sonra öldüğünü söyledi. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynaklar, birkaç kişinin de yaralandığını söyledi.

Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) sosyal medya paylaşımlarında el-Kahtani’nin ölümünü doğruladı ve saldırıdan IŞİD’i sorumlu tuttu.

HTŞ liderliğiyle ve esas olarak Ebu Muhammed el-Colani ile arası açılan el-Kahtani, ‘yasaklı gruplarla iletişim kurmak’ suçlamasıyla altı ay hapiste kaldıktan sonra geçen ay serbest bırakılmıştı.

Ebu Mariya el-Kahtani, HTŞ içerisindeki bazı isimlerin batılı istihbarat örgütlerine bilgi aktardığını öne sürüyordu. El-Kahtani’nin Türkiye ile bağlantılı olabileceği, HTŞ’ye rakip Ahrar el-Şarkiye gibi bazı silahlı grupların kuruluşunda rol oynadığı da ileri sürülüyordu. El-Kahtani geçtiğimiz yıllarda HTŞ’nin üst düzey komutanı Cihad İsa El Şeyh (Ebu Ahmed Zakkur) ile birlikte Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordusu (SNA) içindeki bazı gruplarla müzakere ve arabuluculuk yoluyla, HTŞ’nin Halep kırsalındaki hakimiyetini genişletmeye yönelik gizli çabaya liderlik etmişti.

Bağdat Üniversitesi’nden İşletme diploması ve İslami Şeriat alanında lisans derecesi bulunan el-Kahtani, kendisine sadık dijital platformlar aracılığıyla sürekli saldıran IŞİD’e düşmanlığıyla da biliniyordu.

El-Kahtani’nin ‘itirafları’

Bu yılın başında HTŞ’ye bağlı medyadan (HTŞ’nin söylemini aktaran ve ona yakın olan bölgede yaygın Telegram kanalları) Ebu Mariya el-Kahtani’nin sorgu tutanaklarından parçalar ve kendisine atfedilen suçlamalarla ilgili ‘itirafları’ sızmaya başladı.

Sızıntılarda öne çıkan en önemli husus, el-Kahtani’nin Irak Kürdistanı’nın Erbil kentindeki Uluslararası Koalisyon operasyon odasına bağlılığını itiraf etmesi ve bu odanın başında da İdlib’i birden fazla kez ziyaret ederek kendisiyle görüşen ve HTŞ liderliğine karşı bir darbe planlayan Iraklı bir subayın bulunmasıydı. HTŞ, o dönemde bu sızıntıları yalanlama ya da doğrulama yapmadan bırakmıştı.

Sızıntıya göre el-Kahtani, 2018’den bu yana Uluslararası Koalisyon yararına çalışmak üzere işe alındığını ve Erbil odasıyla birlikte çalışmasının amacının ‘Dinin Koruyucuları’ (Huraseddin) grubunu ve ‘İslam Devleti’ örgütünü takip etmek olduğunu itiraf etti.

İddiaya göre el-Kahtani, Güvenlik Aygıtı liderleri ve kendisine yakın bazı kişilerle birlikte Darbe Liderlik Konseyini oluşturarak İdlib şehrinin kuzeyinden Türkiye sınır şeridine kadar sokağa çıkma yasağı ilan edecek ve Türk özel kuvvetleri elKahtani’ye darbesinde ve bölgeyi kontrol etmesinde yardımcı olmak üzere konuşlandırılacaktı.