Jake Sullivan, bin Selman ile İsrail’i görüştü

Beyaz Saray İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için bastırırken ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ı Perşembe günü Suudi Arabistan’a göndererek krallığın fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmesini istedi.

Beyaz Saray tarafından yapılan kısa açıklamada Sullivan’ın, veliaht prens ve diğer Suudi yetkililerle görüşmek üzere Perşembe günü Cidde’ye vardığı belirtildi. Beyaz Saray’a göre geniş kapsamlı görüşmelerde ‘daha barışçıl, güvenli, müreffeh ve istikrarlı bir Ortadoğu için ortak bir vizyon geliştirme’ girişimleri ve Yemen’de yıllardır süren ‘çatışmalara’ kalıcı bir son bulma çabaları ele alındı.

Associated Press’e (AP) konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisine göre Sullivan ve Prens, Biden yönetiminin İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri normalleştirme umutlarını da ele aldı.

Suudi Basın Ajansı da ziyaretin gerçekleştiğini duyurdu ama açıklamada sadece iki tarafın ‘Suudi-ABD stratejik ilişkilerini ve bunları çeşitli alanlarda geliştirmenin yollarını, ayrıca iki tarafı ilgilendiren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldıklarını’ söylemekle yetindi.