Mısır 5,2 milyar dolara Nil’e paralel yapay nehir inşa ediyor

Mısır, Yeni Delta projesinin bir parçası olarak Nil Nehrine paralel 5,2 milyar dolar maliyetinde yapay bir nehir inşa ediyor. Yetkililer nehrin tarım alanlarının genişletilmesine yardımcı olacağını ve gıda ve buğday ithalatı ihtiyacını azaltacağını söylüyor. Yetkililer, yapay nehir için suyun geri dönüştürülmüş tarımsal drenaj ve yeraltı suyundan sağlanacağını belirtiyor.

Ukrayna savaşı nedeniyle gıda güvenliğinde zor günlerden geçen Mısır, alternatif arayışında. Rusya ve Ukrayna 2021 yılında Mısır’ın buğday ithalatının yüzde 80’ini karşılıyordu. Mısır su kıtlığı kriziyle karşı karşıya ve UNICEF ülkenin 2025 yılına kadar suyunun tükeneceğini vurguluyor.

Mısırlılar aylardır yüksek enflasyonla boğuşuyor ve birçok vatandaş artan enflasyon nedeniyle meyve ve et gibi temel gıda ürünlerini satın almakta zorlanıyor. 

Mısır yönetimi, iktisadi sorunları aşmak için ‘çılgın projeler’e de hız vermiş durumda. Bu projelerin en büyüklerinden biri, Kahire’ye 50 kilometre uzaklıkta bir çöl parçası üzerinde inşa edilen milyonlarca dolarlık Yeni İdari Başkent.