İsrail, Sudan’daki darbeden memnun: Darbe liderini hükümete tercih ederiz

İsrailli yetkililer, Sudan’daki darbenin ardından, İsrail ile normalleşme yanlısı darbe liderini desteklediklerini açıkladı.

İsrailli bir yetkili, “Israel Today” gazetesine, İsrail’in Sudan’da olup bitenlerle ilgili tutumunu açıkladı ve “Önümüzdeki durum göz önüne alındığında, İsrail’in orduyu ve askeri komutanını desteklemesi, hükümetin başındaki Abdullah Hamduk’u desteklemekten daha iyi” ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkili, “Darbe engellenemezdi. Ordu destekli başbakan ve cumhurbaşkanının, farklı tutumlara sahip oldukları yıllardır belliydi. Buraya geleceği belliydi.” şeklinde konuştu ve şunları ekledi:

“Sudan’da yaşananlar Mübarek dönemini hatırlatıyor. Devlet demokratik değil ve 30 yıl boyunca Ömer el-Beşir’in yegane liderliği altındaydı. ABD’nin Sudan’ı demokratikleştirme emellerini anlıyoruz, ancak İsrail için Burhan (darbe lideri) Batı ve İsrail ile normalleşme ilişkilerini güçlendirme konusunda Hamduk’tan daha iyi.”

Al-Akhbar gazetesine göre İsrail’in Sudan ile ilgili aldığı tutum, Amerika Birleşik Devletleri’nin Sudan’daki askeri darbeye ilişkin ilan ettiği tutumla çelişiyor.