Sudan Komünist Partisi’nden kanlı çatışmalara ilişkin açıklama

Sudan’ın başkenti Hartum’da ve ülkenin başka yerlerinde Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) üyeleri ve askerler patlak veren çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

El Beşir yönetiminin devrilmesinde önemli bir rol oynayan Sudan Komünist Partisi’nden (SKP) yapılan açıklamada, güvenlik komitesi generalleri ile onlarla bağlantılı güçler arasındaki çatışmaların halkı riske attığı ve karşı-devrimci güçlerin açgözlülüğüne maruz bıraktığı vurgulandı.

“Bu çatışma, Nisan 2019’da devrimin başlangıcından bugüne kadar ülkenin liderliğini ve yönetimini engelleyen askeri ve sivil güçlerin sapmasının bir sonucudur,” diyen SKP, devam eden şiddet ve karşı-şiddetin, devrimi devam ettirmek için mücadele eden dirençli halk kitlelerine zulmettiğini kaydetti.

Normale dönüş için ‘silahların derhal ve kapsamlı bir şekilde susmasını, orduların ve milislerin şehirlerden, köylerden ve kırsal bölgelerdeki vatandaşların toplandığı yerlerden çekilmesini’ savunan SKP, yaşananların bazı dış güçler tarafından da teşvik edilen bir iktidar çatışması olduğunun altını çizdi.

SKP, “Komünist Parti, tüm milislerin hızla tasfiye edilmesi, şehirlere ve kırsal alanlara yayılmış silahların toplanması ve birleşik ulusal profesyonel ordunun yeniden kurulmasının aciliyet taşıdığını düşünmektedir,” dedi.

‘Halkı, tüm ulusal güçleri, radikal değişim güçlerini ve direniş komitelerini devrimin hedefleri etrafında birleşmeye, barışı, güvenliği ve istikrarı yeniden tesis etmeye’ çağıran Sudanlı komünistler; adalet, barış, adalet ve sivil yönetimin halkın talepleri olduğunu açıkladı.

SKP, ‘dünya halklarına, demokratik ve komünist güçlere’ da Sudan devrimi ile dayanışma çağrısı yaptı.

Arap Solu Koordinasyon Komitesi de uluslararası sol ve komünist güçleri, ‘savaş ve ölüm’ iktidarı için savaşan generallere karşı Sudan halkının yanında olmaya çağırıyoruz açıklaması yapmıştı.