ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford: Emekli oldum artık açık konuşabilirim, Suriye muhalefeti ABD’den bir şey beklemesin


ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, Londra merkezli Suudi Şark Al-Awsat gazetesine yazdığı makalede Suriye muhalefetine ABD’den bir şey beklemeyin tavsiyesinde bulundu.

İdlip’teki hava saldırılarının kendisini de etkilediğini ifade eden Ford ‘birçok Suriyelinin’ İdlip’teki bombalamaların durması için ABD’nin müdahil olmasını beklediğini söyledi.

Ford devamında ‘Ancak ABD hava saldırılarının durması için müdahale etmeyecek’ dedi. 


Bunun ilk nedeni olarak Ford ‘ABD’nin müdahil olabilmesi için ya doğrudan saldırıya uğraması gerek ya da Güvenlik Konseyi kararı olması gerek ki Rusya ve Çin varken bu karar çıkmaz’ ifadelerini kullandı.

Ford’a göre ikinci neden ise Suriye hava sahasının ABD ve Rusya arasında paylaşılmış olması. Ford, ABD’nin müdahil olması durumunda Ruslarla çarpışmak zorunda kalacağını ve bu yüzden Suriye için üçüncü bir dünya savaşı riski almayacağını söyledi. 

Ford ayrıca ABD’nin Suriye doğusuna uyguladığı uçuşa yasak bölgenin ve SDF ile ilişkilerin ne kadar süreceğini kimsenin bilmediğini aktarırken ‘ancak deneyimler bunların bir gün biteceğini gösteriyor’ ifadelerini kullandı. (Şark Al-Awsat)