Emir-Abdullahiyan: Suriye’deki saldırıya ABD yeşil ışık yaktı

İran Dışişleri Bakanı pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD’yi, Suriye’deki konsolosluk binasına düzenlenen ve aralarında iki generalin de bulunduğu yedi İranlı askeri yetkilinin ölümüne yol açan saldırı için İsrail’e ‘yeşil ışık’ yakmakla suçladı.

Hüseyin Emir-Abdullahiyan, İsrail’in sorumlu tutulduğu saldırıya karşılık verecekleri yönündeki sözlerini yineledi. Emir-Abdullahiyan, hem saldırıyı hem de İsrail’in Gazze’yi işgalini kınayan Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile görüştüğü Şam ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Buradan, Şam’dan çok yüksek bir sesle söylemek isterim ki Amerika’nın yaşananlarda sorumluluğu vardır ve sorumlu tutulmalıdır,” dedi.

İran’ın Şam’daki yeni elçilik binası açıldı

Suriye Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Emir-Abdullahiyan’ın, Beşar Esad ile de bir araya gelerek Gazze ve bölgedeki genel durumu ele aldığı belirtildi.

Günün erken saatlerinde yakınlardaki bir binada yeni bir elçilik bölümünün açılışını yapan İran Dışişleri Bakanı, Washington ve iki Avrupa ülkesinin diplomatik binaya yapılan saldırıyı kınamadığını söyledi ve saldırının kınanmamasının ‘Washington’un İsrail’e bu suçu işlemesi için yeşil ışık yaktığını gösterdiğini’ savundu.

Nasrallah, Zahedi hakkında konuştu

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ise pazartesi günü yaptığı bir konuşmada, İsrail saldırısında öldürülen Muhammed Rıza Zahedi’nin Lübnanlı grup için kilit bir isim olduğunu ve küçük Akdeniz ülkesinde üç kez dört yıl görev yaptığını söyledi.

Nasrallah, tıpkı Suriye gibi, İran’ı desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Hizbullah lideri, saldırıya yönelik olası İran tepkisi için de, “Bu İran için doğal bir hak. İslam Cumhuriyeti’nin (konsolosluk saldırısına) bu yanıtı vermesi doğaldır,” dedi.

Nasrallah, Zahedi’nin ilk görevinin 2002 yılına kadar sürdüğünü, İsrail’in güney Lübnan’dan çekilmesini denetlediğini ve Hizbullah’ın büyümesine yardımcı olduğunu söyledi. Zahedi’nin ikinci dönemi, Suriye savaşının en şiddetli çatışmalardan bazılarını kapsıyordu. Zahedi’nin son görevi 2020 yılında başladı ve öldürülmesiyle sona erdi.