Mısır’da kur şoku: İşadamlarından dolar boykotu

Mısır’daki birçok ticari sektör dün, Mısır Merkez Bankasının resmi fiyatı olan 30,90 Mısır pounduna karşılık döviz kurunun 41 Mısır poundunu aşması üzerine karaborsadan ABD doları alımını boykot etmek üzere bir kampanya başlattı.

Dolar kurundaki benzeri görülmemiş artışın ardından sosyal medyada viral hale gelen kampanya, Merkez Bankasının karaborsadaki döviz tüccarları üzerindeki kontrol eksikliğine işaret ediyor.

Arabi21’in kaynaklara dayandırdığı haberine göre kampanya, tüm tüccar ve işadamlarını karaborsadan dolar almaktan kaçınmaya ve ulusal para birimi istikrara kavuşana kadar 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında araç ithalatını dondurmaya çağıran otomobil satıcıları tarafından başlatıldı.

Kaynaklar doların karaborsada iki gün üst üste 42-43 Mısır poundu seviyesinde seyrettikten sonra 38 pound seviyesine gerilediğine dikkat çekti. Standard & Poor’a (S&P) göre Mısır’ın kredi notu negatif görünümle B seviyesinde bulunuyor.

Mısır ekonomisi artan borç yükü ve kur şoku nedeniyle zor günlerden geçiyor. Son olarak borç ödemelerine karşılık özelleştirmenin gazına basan hükümet, devlet kontrolündeki Telecom Egypt’in yüzde 9,5 hissesinin 3,75 milyar Mısır poundu (122,4 milyon dolar) karşılığında satıldığını açıklamıştı.

Kahire, Uluslararası Para Fonuna (IMF) Aralık ayında imzaladığı 3 milyar dolarlık mali destek paketinin bir parçası olarak devletin ekonomiye müdahalesini azaltacağı ve özel şirketlere daha fazla rol vereceği sözünü vermişti. Sisi yönetimi ayrıca esnek bir döviz kuruna geçmeyi ve ulusal projelere yapılan kamu yatırımlarını yavaşlatmayı da kabul etmişti.

IMF paketi 46 aylık bir süreyi kapsıyor ve Mısır hükümetine, borç batağındaki ülkenin ödemeler dengesini ve bütçesini güçlendirmesine yardımcı olmak üzere yaklaşık 347 milyon dolara derhal erişim sağlayacak. Paketin toplam değeri ise 3 milyar dolar.

Mısır yönetimi şimdi, kuru serbest bırakmak ve Mısır poundunu devalüe etmek riskiyle karşı karşıya.